Juha Siitosen matkapaivakirja, paiva 4..7

Moderator: Maza

User avatar
Maza
Posts: 3115
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Juha Siitosen matkapaivakirja, paiva 4..7

Postby Maza » 15.9.2010 15:00:52

Skauttia ykkosalueella rasvatyynissa uima-allas olosuhteissa. Dyykki kulkee kuin unelma. Paivan syvin minulla 27m ja pintaan semieuforisissa fiiliksissa, mika on merkki siita, etta on vedetty liian kovaa. Kalaa en koloista lampullani loyda, joten fiilikset alkavat laskea. Onneksi Kimi on aivan liekeissa ja spottaa ankeriaan toisensa jalkeen. Kaikki kalat ovat yli 20m syvyydessa.

Kimi ja Pertsa haukkuvat veneen ominaisuuksia kilpaa ja mina nyokkailen hyvaksyvasti ikaan kuin tajuaisin asiasta mitaan. Merimiestaidoissani on hiomisen varaa. Lahden ajamaan ankkuri pohjassa ja sidon solmuja, jotka saavat pertsan hiuksen harmaantumaan ennen aikojaan. Apnealla saattaa tosin olla osuutta asiaan.

Viidentena paivana lahdemme suolaamaan kovassa kelissa. Kimi paukauttaa ison ankeriaan ja kisakokoisen sargon. Itse loydan 20m syvyydesta hiekkalantin, jossa pyorii parvi salometeja. Kalat ovat aivan seepoja eivatka valita vaikka kayn ampumassa seitseman yksiloa parvesta. Salomete on ahvenen kokoinen ja ruokakalana arvostettu herkku. Viemme kalat ravintolaan missa ankeriaasta tehdaan gulassia perheen salaisen reseptin mukaan. Salometet, sargo ja leveimmat selkapalat ankeriaasta on grillattu valkosipulin ja yrttien kanssa. Ruoka on kasittamattoman herkullista. Samassa tajuamme kuinka paljon taalla arvostetaan kalaa. Ravintolan asiakkaat kayvat tervehtimassa meita ja kiittamassa kaloista jokainen vuorollaan. Omistajat haluavat samaan kuvaan jne...Koko illan juomat tarjoaa talo, eika ole puhettakaan etta joutuisimme maksamaan ruuasta mitaan (tietenkin tarjoudumme maksamaan). Heraan puoli kolme yolla, enka saa enaa unta.

Kuudes paiva mulla lepoa. Kirjoitan matkakertomnusta, kavelen pitkia lenkkeja pinjametsikoissa ja kayn uimassa. Keraan voimia ja lepaan. Kimi ja Pertsa paukuttavat Ensimmaisen paivan kisa-alueen pohjoisosaa. GPS:n tulee taas pari uutta pistetta ankeriaista.

Seitsemas paiva: Skauttia toisen kisapaivan alueella. Taalla on hienot vedealaiset maisemat; jyrkkia pudotuksia ja siisteja miehen mentavia luolia. Kalaa ei kuitenkaan koloissa nay, paitsi Kimi spottaa tietenkin pari ankeriasta. Mina ja Pertsa naemme kuitenkin ensimmaisen kisakokoiset Denteximme ja Pertsa olisi paassyt jopa ampumaan, niin lahelle kala tuli. Kimi spottaa raavittoman luolaston 28m syvyydesta. Kielekkeen alla on kalaa niin paljon etta sekaan ei mahdu.

Yhtakkia ohi ajaa vene kaasu pohjassa. Hallitseva maailmanmestari Joseba Kerejeta istuu laidalla sukellusvalmiina ja huutaa kuskille: "Eteenpain, eteenpain! Vauhtia! Tassa!" Kone vapaalle, poiju lentaa veteen liusta ja mies peraan. Yksi dyykki suoraan 30m syvyyteen (ilmeisesti GPS:n merkattu kolo loytyi) ja heti takaisin veneeseen. Kaasu pohjaan ja etaantyva huuto kuuluu: "Vauhtia, vauhtia! Perkele!"

Mestareilla on kaytossa laakakaiut, joiden perusteella avustajat ovat skautanneet satoja kalapaikkoja ja merkanneet ne GPS pisteiksi. Tassa ajettiin kisarallia, etta miten sita koloa lahestytaan ja mista kulmasta kala ammutaan jne...

Tuollaisella hetkella sita ymmartaa oman rajallisuutensa. Toisaalta ei voi kuin ihailla ja kunnioittaa sita uskomatonta patevyytta, mika suorituksesta henkii. Samalla kuitenkin on vaistamattoman kivuliasta katsoa peiliin ja todeta faktat. Vaikka naiden faktojen perusteella ei vaikuta kovin todennakoiselta, etta poistuisimme taalta mitalli kaulassa, se on kuitenkin mahdollista. Kyse on kalastamisesta ja hirveella tuurilla voi, ainakin noin periaatteessa, tapahtua mita tahansa. Tahan mahdollisuuteen me tartumme ja jatkamme eteenpain paattavaisin mielin.

User avatar
Maza
Posts: 3115
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

JUHA ja POJAT!

Postby Maza » 15.9.2010 16:28:33

Kävelet Itä-Suomessa ja huomaat herkkutatin, suppilovahveroita mustikan varpujen alta tai räävittömän lakkaesiintymän suon siimeksestä, vaistoillasi. Pidät sitä itsestään selvyytenä. Olet sukusi vuosisataisissa olosuhteissa, jossa Kerejeta kakkaa housuihinsa karhun pelosta ja luulee ystäväsi koiraa sudeksi! Sinulle nuo luonnosta huomatut asiat ovat itsestään selvyyksiä!!!!

Olette poissa kotoa, kaukana siellä jossain. Välimeri on tyhjä aavikko, josa kalat yrittävät säilyttää olemassa olonsa piiloutumalla kuka mihinkin. Kalastus välimerelle on psykedeelisen vaikeaa, jota ei periaatteessa pidä meidän "luonnollisten" kalastajien kunnioittaa.

Me nautimme sukeltamisesta, kalojen kohtaamisesta ja tunteesta, että olemme huippufiiliksissämme osa luontoa.

Kerejeta + muut paikalliset sankarit ovat maanikkoja, jotka teknisillä apuvälineiden avulla saavat omanlaatuiset kiksinsä. Mutta heiltä jää paljon puuttumaan.

OLKAA YLPEITÄ SUOMALAISUUDESTANNE, ja pitäkää meidän sukelluskalastuskulttuuriamme yllä, mutta älkää missään nimessä kunnioittako liikaa toista kulttuuria, joka on kehittynyt omakseen. NAUTTIKAA JA OLKAA YLPEITÄ, että meidän sukelluskalastuskulttuuri tuottaa henkilöitä, jotka eivät Kroatian syvyyksissä pelästy Karhua tai luule tattia myrkylliseksi!

Ollaan teistä super ylpeitä ja pidetään teille peukkuja.
PS, yrittäkää nyt levätä ja taisteltte siellä joukkueena "Suomena", ette yksilöinä.

Maza


Return to “World Championships 2010 - Croatia”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest