Sukelluskalastuksen Manifesti 2024
Arvoisat sukelluskalastuksen harjoittajat. Lajimme on muuttunut huimasti viimeisten vuosien aikana. On hyvä summata muutokset, kiteyttää huomiot ja tehdä niistä yksi selkeä ja kokonaisvaltainen kehitysesitys huippukokoukseen LA 16.3.2024 Uusikaupunki ( tervetuloa )
1. Naisten tulo voimakkaasti sukelluskalastukseen, niin kansainvälisesti kuin kotimassa.
2. Venekisojen tuoma positiivinen kehitys ja haasteet.
3. Järvien pelastava vaikutus lajimme olemassaoloon.
'Nämä kolme edellämainittua asiaa ovat voimakkaimmin lajiamme muuttaneet tekijät viime vuosina.
Kaikki hyvin positiivisia asioita, joita olemme käsitelleet hienosti, tekemisen ja innostuksen kautta. Emme ole lähteneet Tanskan ”nihkeyden” tielle, jonka seurauksia traagisesti joudumme nyt seuraamaan.
1.Meidän pitää kaikin keinoin innostaa naisia mukaan lajimme pariin. Heidän kauttaan lajimme saa paljon uutta näkyvyyttä ja meidän on pystyttävä haastamaan Norjan ja Tanskan naisten joukkueet. Tässä meillä on selkeä tavoite, joka pitää pystyä yhdessä toteuttamaan. Luonnollisin kohde, josta voisimme saada uusia nais-suolaajia on uppopallo, joten uppopalloseuroihin meidän olisi hyvä kohdistaa viestintää. Tekemällä esittelyvideo ( Jemmi + Tiina ), joka suoraan kohdistetaan uppopalloseuroille. Jemmin ja Tiinan suoritukset kansainvälisissä arvokisoissa ovat olleet äärimmäisen hyviä, joten kisoissa, joissa saalista on selkeästi alle 15 metrissä, ovat naiset kansainvälisen joukkueemme ydintä. Koska liiton budjetti ei tule nousemaan, on meidän kuitenkin entistä voimakkaammin keskityttävä hakemaan sponsoreita. Voisimme esimerkiksi keskittää sponsorihankinnan naisten joukkueelle ( siis niin, että me kaikki voimme hakea sponssia naisten joukkueelle, vaikka käytännössä jaamme tulot koko joukkueelle ). Esim, allekirjoittanut ei hae itselleen sponssia vaan hakee sponssia naisten joukkueelle. Tehdään Turkin 2024 Em-kisoista esite, jossa naiset ovat kärjessä ja haemme sponssia naiset edellä vaikka kaikki tulot jaetaan tietenkin koko joukkueelle. Näin saamme varmasti hankittua 2500 euron lisäkulut, jotka syntyvät koska Suomen EM-tai MM-joukkueen koko on kasvaa 2-4 henkilöllä.
2. Venekisat ovat olleet huikea uudistus, joka on energisoinut valtavasti omaa kisatoimintaamme sekä nostanut edellytyksiämme sijoittua hyvin kansainvälisissä kisoissa. Hallintamme Norjassa järjestetyissä kisoissa perustuu isosti venekisojen ja sen skauttiopin tuomaan ammattitaitoon, koko joukkueen kohdalla. Ensi syksyn PM-kisoissa Norjassa, me suomalaiset voimme tarjota kisoihin 5-6 potentiaalista voittajaehdokasta. Se on uskomattoman kova fakta! Tavoitteemme pitääkin olla historiallinen vitosvoitto miehissä ja voitto naisissa. Alkuvuoden venekisat Paraisilla ja Hangossa ovat vuoden kohokohtia, joita hieman viilaamalla voidaan parantaa entisestään. Muutosesitykset listattu Manifestin loppuun.
3. Kiitos järvi Suomi. Kiitos kaikki järvikisojen puolesta duunia tehneet ja etenkin Nico Mäcelä. Järvet ja etenkin itä-suomen syvät ja kalarikkaat järvet ovat pelastaneet suomalaisen sukelluskalastuksen. Lajimme on käytännössä syntynyt uudelleen. Järvien kautta voimme kutsua lajiamme sukelluskalastukseksi. Olemme myös toimineet tärkeässä yhteistyössä kalastuskuntien kanssa ja ottaneet huomioon omissa ”ylämitoissamme” mahdolliset haasteet. Järvisuolaukseen on alkanut syntyä myös ihan oma ammattilaisryhmä, jota johtaa Eliel. Jatketaan järvi-suolauksen kehittämistä ja löytöretkeilyä. Kehitysesitykset Manifestin lopussa.
Alla asioita, joista on avoimesti puhuttu viime vuosina ja niiden pohjalta koostettu selkeä ja kokonaisvaltaisen kehitysesitys, jonka toivon huippukokouksessa hyväksyttävän. Esitys ei ole sellainen, josta voi ottaa yhden asian pois tai muuttaa jotain kohtaa, koska tämä on yksi vahva ja selkeä kokonaisuus, MANIFESTI!!!
Naisten joukkue PM-EM-MM kisoihin;
Ensi sijainen tavoite on saada aina kolmen hengen joukkue PM-kisoihin. Se on lajin kehityksen ydin, samalla tavalla on miesten joukkue toiminut ja saavuttanut huikeita tuloksia. EM-MM kisoihin lähetetään aina naisten joukkue, mikäli kisaa ei käydä paikassa, jossa selkeästi ei ole kala aktiviteettia alle 15 metrissä. Tämä tarkoittaa lähinnä Valimeressä järjestettäviä kisoja, mutta niitä ei ole onneksi lähitulevaisuudessa.
Venekisoissa on oltava selkeästi määritelty alueet, joissa sukelluskalastus on kielletty. Jos kisan aikana tai jälkeen tulee ilmi, että ns. Kieltoalueella on kalastettu, seuraa koko venekunnan kilpailijoille hylsy. Venekisoissa oleva valvonta keskitetään kieltoalueille.
Venekisoissa suositellaan vahvasti, että jokaisessa kisaveneessä olisi vähintään kaksi kilpailijaa. Turvallisuuden vuoksi. Sukelluslipun käyttö kisaveneessä on pakollinen. Kisaveneessä ei missään nimessä saa olla edellispäivinä kalastettuja kaloja säilytyksessä. Sukelluspoiju on pakollinen myös venekisoissa.
Järvikisoihin luodaan alla oleva saaliskalasäännöstö, jolla kisat voidaan toteutetaan;
Jos alla mainittua säännöstö ei kelpaa kisajärven kalastuskunnalle, kisoja ei voi siinä järvessä järjestää; Tämä kalojen kappalemärä säännöstö pätee myös merikisoihin. Kisajärjestäjä ei voi muuttaa lajien saalistusmääriä. Ainoastaan ahvenen, hauen ja siian kappalemäärien osalta. Kuha on myös mahdollista kieltää järvikisoissa, jos se alentaa tuntuvasti lupamaksua. Maksimi painomäärä tarkoittaa sitä, että sen ylittävää kalaa ei hyväksytä osaksi kilpailun pisteenlaskua ( mutta tottakai kalan saa viedä kotiin ) Maksimi pituudesta luovutaan, maksimi yksikkönä käytetään aina painoa. Maksimi paino voi olla käytössä myös meressä järjestettävässä kilpailussa, mutta se koskee vain ahventa ja haukea. Huomio! Meillä on jo käytössä max 2 kg per yksi kala ( siis max 2000 painopistettä per yksi kala ) Joten emme ole vuosiiin kannustaneet ampumaan isoja yksilöitä.
Sukelluskisojen lajikohtaiset maksimimäärät määrät ja maksimipainot tarvittaessa ( Nämä kisajärjestäjä ilmoittaa hyvissä ajoin ennen kisaa )
HAUKI 1-2 kpl. ( max 3 kg- 5 kg )
Ahven 8-12 kpl. ( max 600-700 grammaa )
Kampela 10 kpl.
Särki 10 kpl.
Siika 10 kpl.
Lahna 5 kpl.
Nokkahauki 5 kpl.
Isosimppu 5 kpl.
Piikikampela 5 kpl.
Turska 5 kpl
Säynävä 5 kpl.
Ruutana 5 kpl.
Hopea Ruutana 5 kpl.
Suutari 5 kpl.
Sorva 5 kpl.
Made 5 kpl.
Silakka 5 kpl.
Kiiski 3 kpl.
Kuha 3 kpl.
Merilohi 1 kpl.
Muut särkikalat 5 kpl.
Muut listalta puutuvat kalat 1 kpl.
Kielletyt kalalajit;
Taimen
Järvilohi
Ankerias
Nyt on myös tarkoitus selkeyttää puskakalojen alamittoja, painopisteitä sekä särjen osumapistettä.
Kalalajibonusta niin, ettei se pelkästään tue puskakalastusta.
Hauen alamitan nosto 50 cm.
Ruutana ja hopearuutana alamitan nosto 25 cm.
Särki, särjen osumapisteen nosto samaan kuin ahvenen 1000 pistettä.
Ruutana ja hopearuutanan osumapisteet pois. On aivan sama kalalaji kuin lahna tai suutari, ja paino voi olla jopa yli kilon.
Bonuspistejärjestelmän selkeyttäminen.
( viimevuoden hankocupissa 10 kampelalla sain 12.000 pistettä ) ja pelkästään lajibonareilla 7 lajia 7500 pistettä.
1500 pistettä bonusta per laji on aivan liikaa. + kukaan ei muista miten bonuspisteet menevät, joten sekin on osoittanut vallitsevan järjestelmän hyvin huonoksi.
UUSI LAJIBONUSPISTE TAULUKKO
1 laji 0
2 lajia 0
3 lajia 1000
4 lajia 2000
5 lajia 3000
6 lajia 4000
7 lajia 5000
8 lajia 6000
Lajibonuspisteiden lisäämisellä oli tarkoitus kannustaa kalastamaan turskaa, madetta, siikaa, ns. ulkomeren kaloja, mutta koska ulkomerellä ei kalaa enää ole, on lajibonareiden käytäntö muuttunut juuri päinvastaiseen, eli kaislikko kalastukseen kannustamiseen. Edellä mainittu uudistus rauhoittaa lajibonareiden korostumista, mutta se pitää edelleen lajibonarit hyvin merkittävinä.
Suomi Suolaa ranking kisa; Suomi Suolaa oli loistava tapahtuma ja sai luotua uutta energiaa loppusyksyn kisakaleneteriin. Osallistujia oli myös kuusinkertainen määrä edellisten vuosien siikacuppiin. Kisatapahtumaa pitää ehdottomasti kehittää, mutta sen edellytys on se, että se säilyy ranking kisana. Lisää sponsori hankintaa, uusi pääsponsori ja kunnon palkinnot!
ALUSTAVA KISAKALENTERI 2024
Huippukokous Uusikaupunki lauantaina 16.3.2024 ( tarkkuusammunta Sm-kisat )
Turkin EM-kisat 1.2.6
Hanko Cup 16.6 ( sunnuntai )
Höglandet Cup 29.6 ( lauantai )
Waasa tai joku muu 6 tai 13.7
SM-kisat Itä-suomi 26-27.7 ( perjantai-lauantai )
Puruvesi Cup 17-18.8
Syyskuun kisat eivät ole mitenkään varmistuneet;
SF-store Helsinki Cup 8.9 ( sunnuntai )
PM-kisat Norja 20-21.9 ( ei varmistunut )
Suomi Suolaa 6.10 ( vuoden 2025 ranking kisa )
Frivannsliv Festival Bergen Norja 10-13.10 ( ei ranking kisa )
Kenenkään ei kannata viestiä, että nyt on SM-kisojen vuoro olla meressä, koska meressä ei ole mitään paikkoja, jossa olisi kalaa kuin järvissä, näkyvyys meressä on huono ja mahdollisuus heinäkuun lopun sinilevään on iso. Matkustaminen Itä-suomeen on ajallisesti aivan sama kuin esim; Mossalaan tai Mikkelinsaarille.
Toivon kaikilta, että luette tämän Sukelluskalastus Manifestin huolella, ennen kuin alatte nyppimään yksityiskohtia, jotka teille itsellenne sopivat parhaiten. Tätä kirjoitusta varten on koko kesä keskusteltu luottamuksellisesti useiden kisoissa käyvien henkilöiden kanssa ja tämä kehitys- ja muutos ehdotus on tehty ajalla ja ajatuksella. Pitää aina ajatella isoa kuvaa eikä vain yksittäistä pientä kohtaa. Keskustelu alkakoon, mutta kukaan ei tarkastele ja ajattele lajimme kehitystä kuin allekirjoittanut, joten nautitaan ja suolataan!!!
Sukellususkalastuksen Manifesti vuodelle 2024
Moderator: Maza
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 20 guests