Page 1 of 2

säynävän valmistus

Posted: 30.5.2012 23:59:58
by Joose
Hei, kertokaas joku yksi tai useampi tyyli miten isosta säynävästä valmistetaan hyvä ruoka. Valitettavasti tällä hetkellä ei ole savustus mahdollisuutta eli älkää sitä ehdottako!

Posted: 31.5.2012 10:04:16
by Verr
Graavaa se!

Posted: 31.5.2012 12:58:00
by Tapsa
mukavin helpoin paras on
aurinko kuivattu lokkikallio säynävä

tai toinen on hieman japinaisvivahteinen valmistus (melkeen se sushi)
supi-kolo-säynävä

Nautitaan myös raakana


heh heh no ei vaiskaan..

joo mäkin syön ne aina graavattuna, mutta otan vaan 10 ylös vuodessa.
lapset ihan innoissaan, parempaa kuin mummon lihapullat tai rusinapitko.

Posted: 31.5.2012 15:53:44
by Joose
Mites turvallista säyne on graavattuna, eikös se ole lapamadon levittäjä?

Posted: 31.5.2012 16:54:25
by Echoes
Eipä löydy särkikaloista lapamatoa. Hauessa, ahvenessa, kuhassa, kiiskessä ja mateessa voi olla, tosin yleensä vain makeanveden yksilöissä.

Säynävätartar on erinomaista. Samoin sopii hienosti kalapullien raaka-aineeksi.

Posted: 31.5.2012 18:01:57
by jussian
Ja sitten jos haluaa varman päälle pelata, niin pakastaa sitten vuorokauden alle -18 asteen lämpötilassa.

Mato

Posted: 1.6.2012 23:39:47
by jusbru
"Eipä löydy särkikaloista lapamatoa". Rohkenen olla eri mieltä: kahlattiin tulvamettässä, kaveri näki lahnan, jonka se kalautti hengiltä laudanpätkällä. Mietittiin, et miks se antautu niin helposti. Syy selvis: Sen takapuolesta purkautu noin 5 metriä valkosta, litteää matoa. Mato oli niin iso, että sen olinpaikaksi oli muodostunu lahnan kaulaan erillinen pussi. Yrjöttävä tapaus.

Re: Mato

Posted: 2.6.2012 10:41:16
by coppis
jusbru wrote:"Eipä löydy särkikaloista lapamatoa". Rohkenen olla eri mieltä: kahlattiin tulvamettässä, kaveri näki lahnan, jonka se kalautti hengiltä laudanpätkällä. Mietittiin, et miks se antautu niin helposti. Syy selvis: Sen takapuolesta purkautu noin 5 metriä valkosta, litteää matoa. Mato oli niin iso, että sen olinpaikaksi oli muodostunu lahnan kaulaan erillinen pussi. Yrjöttävä tapaus.


Olisin taas hieman eri mieltä tästä :). Lahnahan kyllä kantaa loisia vaikka millä mitalla, mutta ne eivät ole ihmiselle vaarallisia. Vaarallinen lapamatohan taas on kalassa toukkana, joka on lihan sisällä ja kasvaa noihin mittoihin vasta viimeisessä kantajassa, eli ihmisessä. Uskoisin kyseessä siis olevan jonkun muun parasiitin. Joku voi tarkennella, jos löytyy enemmän tietoa.

Posted: 2.6.2012 10:47:22
by KayakDiver
Näin eilen kirjakaupassa uuden opuksen ko. aiheesta:

E. Tellervo Valtonen ym. (toim.): Suomen kalojen loiset

http://www.gaudeamus.fi/valtonen-suomen-kalojen-loiset/

Posted: 2.6.2012 18:35:24
by tomppa
Hoblaa!

se on hienoa, että edes yritetään syödä vähempiarvoisia kaloja,

mutta kyllä lahnat sun muut on melkosta paskaa lautasella!!

T.keittäjä

Posted: 2.6.2012 21:11:50
by jussian
En muista mistä, mutta jostain luin aikanaan testistä jossa kulinarsimin huippunimille syötettiin graavikalaa jonka kerrottiin olevan siikaa. Kaikille maistui eikä kukaan huomannut mitään erikoista. Testin jälkeen paljastettiin herkkusuiden maistelleenkin taloussiikaa, eli särkeä.

En ole koskaan taloussiian graavaamista testannut, mutta pieni into testaamiseen on jäänyt. Ehkäpä se seuraava iso särki pitää graavina testata. Särkisäilykkeet joita on tullut maisteltua on kyllä olleet tosi hyviä.

Posted: 3.6.2012 18:54:50
by tomppa
Mo.

juttelin juuri tänään töissä "mat med vyer" projektista, jossa edustamani kuppila on mukana. heilläkin on voimakas tarve tuoda esille vähempiarvoisten kalojen käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa.

hienoja tavoitteita, mutta roskakalojen maine on aika syvällä kansan mielissä, joten niin kauan kuin kaupassa lahnan vieressä on siika, jää lahna ostamatta.
arvokkaampien kalojen myyntiin tulisi laittaa rajoitteita, siis JOS halutaan, että ihmiset ostaa särkikaloja ruuaksi. minä en sellaista halua, mutta jotkut tuntuu haluavan.

no nyt meni aika pahasti metsään aiheesta, mutta lupaan henkilökohtaisesti laatia kuluvan kesän aikana "gourmet" tasoisen evään lahnasta ja syöttää sen jollekin pahaa aavistamattomalle, ja kysyä mielipide.
kuvankin voisi laittaa tänne jos osais... tästähän tulee hauskaa...lahnajahtiin!!!!


tomppa

Posted: 3.6.2012 20:08:25
by jussian
Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että lahnasta en juuri pidä ja keväällä saatu säykkä päätyi kyllä muutaman päivän jääkappisäilönnän jälkeen kompostiin marinoitumaan...

Pitäisi ehkä kuitenkin testata joskus.

Posted: 3.6.2012 21:01:53
by Kapu
Moro
Se lahnan loinen on heisimatoihin kuuluva hihnamato ja ei loisi ihmisessä.
Lahna on erinomainen savustettuna tai täytettynä uunikalana. Särki taasen suolattuna tai halstrattuna vie kielen mennessään. Suolakalana säynävä on parasta A-luokkaa.
Saalista, etenkin sitä vähää mihin suurin osa suolaajista joutuu tyytymään, tulee kunnioittaa ja kohdella sen arvolle kuuluvasti.
Ammu sitä minkä syöt tai voit syöttää vaikka sukulaisille tai naapurille, mutta älä tapa kaloja kompostia varten, ellet harjoita miljoonaveljien eli sinttien poistoa vesistöstä hoitokalastus mielessä. Säynävä ei ole hoitomielessä poistettavia lajeja.

Posted: 3.6.2012 23:13:37
by jussian
.. ja edelleen on pakko sanoa, että säynävän päätyminen kompostiin oli osin puhdas vahinko. Se vaan yksikertaisesti unohtui jääkaappiin, kun en ensi hätään keksinyt mitä siitä tehdä. Seuraavasta tiedän.

Posted: 4.6.2012 0:49:41
by Joose
Juu, kiitos vinkeistä! Tuli graavattua se säyne siskoni yo-juhliin ja meni kuin kuumille kiville. Paistoin vielä pannulla selkäruodon lihat ja täytyy sanoa että maku ei ainakaan tässä yksilössä eronnut ahvenesta ollenkaan. Melkeinpä voisin sanoa paremmaksi sillä liha on säynessä todella mureata ja pehmeää jos vertaa ahveneen/haukeen. Huonopuoli tietenkin säynessä on se ruotojen paljous sekä lihan maku vaihtelee kalan ruokavaliosta ja elinympäristöstä riippuen. Nuorempana muistan saaneeni säynejä ja maistui ihan mudalle.

Posted: 4.6.2012 8:21:32
by Kapu
Vesien lämmetessä ja levien lisääntyessä matalien vesien särkikaloissa alkaa ilmetä mudan makua.

Posted: 4.6.2012 9:39:53
by Tuukka
siinä sitä taloussiikaa nyt sitten on

http://yle.fi/uutiset/sata_kiloa_sarkea ... sa/6145928

Posted: 4.6.2012 12:35:17
by coppis
tomppa wrote:Mo.

juttelin juuri tänään töissä "mat med vyer" projektista, jossa edustamani kuppila on mukana. heilläkin on voimakas tarve tuoda esille vähempiarvoisten kalojen käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa.

hienoja tavoitteita, mutta roskakalojen maine on aika syvällä kansan mielissä, joten niin kauan kuin kaupassa lahnan vieressä on siika, jää lahna ostamatta.
arvokkaampien kalojen myyntiin tulisi laittaa rajoitteita, siis JOS halutaan, että ihmiset ostaa särkikaloja ruuaksi. minä en sellaista halua, mutta jotkut tuntuu haluavan.

tomppa


Totta, maine on kovassa, mutta työpaikkasi projektin kaltaiset tempaukset saattavat olla hyvinkin avuksi. Kuitenkin järjellä ajateltuna Suomessa voisin hyvin syödä purkitetun, mahdollisesti vielä WWF punaisella listalla olevan tunalajin sijasta säilykesärkeä jne. Kuitenkin aika montaa suomalaista kalalajia dissataan suotta. Esim. silakalla ja hauella ei ole samanlaisia ongelmia makumuutosten suhteen kuin lahnalla/säynävällä ja niitä voisi käyttää ympäri vuoden, mutta silti turhan monelle hauki on roskaa ja silakat menee rehuksi tai ulkomaille. Ite uskoisin, että asenteisiin voi vaikuttaa kun vaan saadaan ihmiset tosiaan maistamaan muitakin lajeja. Siihen tollaset projektit on omiaan. Nykyään keittiömestarit on kyllä alkaneet ymmärtää aika hyvin hauen päälle. Varsinkin saaristossa/pk-seudulla.

Tuohon rajoittamiseen. Eikö esim. se että lahna lähtis tiskiltä yli puolet halvemmalla mitä siika auttais mahdollisesti sen myynnin nousuun? Aika harvoin tulee osteltua kalaa kaupasta/hallista ja silloinkin edullisempin kuten silakkaa/lohta. Muuten hauet, kuhat, lahnat ja ahvenet tulee pyydystettyä ite. Jos todellakin talvisin tiskeiltä sais huokeaan hintaan lahnaa niin varmasti voisin ostella uunikalaksi lohen sijaan jne.

Pakko ottaa itekkin haasteeksi tehdä erityisesti lahnaan penseästi suhtautuville tähtitasoinen annos, jossa on jotain särkikalaa pääraaka-aineena :)

Joitain hyviä esimerkkejä särkikalaruuista:
-graavattu sären selkä
-(viski)graavattu säyne
-lahnaa suolakuoressa
-lasimestarin särkeä
-savulahnamousse
-hiillostettua särkeä

t. keittäjä jr.

Posted: 4.6.2012 12:41:47
by Kimi
Ammuin viime keväänä lahnaparven johtajan. Sellanen mustapukunen läski joka paino joku 1.5kg ja savustin. Aivan räävitön. Nahan alla valkosta rasvaa ja selkeet isot ruodot. Myös suutari on savustimessa aivan siian veroinen.

Pikkuset kesälahnat jääny joka kesän yrityksestä huolimatta syömättä, mut isot kylmän veden lahnat on ollu jo vuosisatoja suurta herkkua. Sitä ei muuta mikään.

Säykästä lapsuudentrauma kun isä veti ison possun nahkoineen lihamyllystä ja teki pihvejä... omakohtaset säykkäaterioinnit jäi siihen. Koirat tykkää kuitenkin.

-Kimi