Lohenkastusta asiantuntemattomalta

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

merman
Posts: 18
Joined: 30.11.2011 14:35:48
Location: Western Australia

Lohenkastusta asiantuntemattomalta

Postby merman » 26.6.2012 4:57:09

Hei ja hyvaa lomakautta
Tana kesana tulee 40 innokasta sukelluskalastus vuotta tayteen. Monia hyvia ystavia reissuja ja kaloja tulee mieleen jotkut isoja ja jotkut pienempia. Paras kala tahan mennessa on ollut ystavani ampuma 46kg Dogtooth tuna valliriutalla. Naina paivina kokemattomatkin sukeltajat saa tallaisia kaloja Monikumi ja bungee float systeemeilla. Itseasiassa aika helppoa. Olen kerran kokeillut ja 46kg Doghtooth alta aikayksikon. Sita ennen olin viettanyt yksikumisella 5 paivaa vedessa liipasimeen koskematta. Kaverillani oli varusteen a halvat lyhyet kumirapylat rautakaupasta ostettu pyorea maski ja metrin ase 6 piikkisella atrain karjella (Australian tyyliin piikit tehokkaaseen tappoiskuun ympyrassa(pronger tai paralyser head) Yksi taydellinen laukaus mahtava saalis ja legendaarinen sukeltaja. Kaverin tuntien se ei ollut vahinko.
Olen tassa kiltisti ja hiljaa. Toivun polvileikkauksesta vetta sataa , maininki tuulee vesi likainen ja hai puri naapurini kayakin kahtia tuossa kotirannallamme. On ollut aikaa ajatella.
Nyt on joku vihdoin saanut saman luokan saaliin olosuhteisiin nahden=EDUN LOHI, se on mahdollista kuten kuvista nakyi, Legenda!
Voisiko Australiassa kaytettyja keinoja kaytta Suomessa lohen kalastukseen?? Lansi Australiassa avomerenkalastukseen erikoistuneet sukeltajat sukeltavat melkein ainoastaan syottien avulla. Ensin mennaan matalaan ampumaan roskakaloiksi maariteltyja kaloja. Kalat poijuun kiinni varsinaiselle saalistuspaikalle, vapaaehtoinen (vuorotellen) hommaan sopivalla puukolla paloittelee kalaa virran vietavaksi. Muu porukka pitaa haita ja saalista silmalla. Toimii tehokkaasti.
Suomessa, silakkaa tai mieluummin rasvaista kilohailia pakkaseen kalareissulle valmiiksi. Murskatut kalat verkkokassiin ja roikkumaan pieneen poijuun jossa narun pituutta saa saataa. Hyva pitaa pussi vahan pohjan ylapuolella. Lohet ottaa myos vieheita. CD levyista tai colapurkista tehda pienia kalan muotisia vieheita pussiin ja poijunaruun roikkumaan. Tyttokaveri tai joku krapulainen veneessa voi heitella lisaa virran vietavaksi. Ala sukella pohjaan vaijymispaikan ylapuolelta. Siirry kauemmaksi, sukella varovasti lahesty rapyloita kayttamatta kadella vetaen saalistuspaikalle ja odota ja odota! Good luck Jorma Merilainen

User avatar
Mikko
Posts: 489
Joined: 2.11.2004 8:51:30
Location: Skuuge

Postby Mikko » 26.6.2012 8:27:23

Väittäisin että tuon Edun lohen jälkeen flashereista ja mäskäämisestä on keskusteltu suomalaisissa suolauspiireissä enemmän kuin koskaan. :-D

Kaivelin juuri omat Rob Allen flasherini naftaliinista ja tein pieniä muutoksia niihin. 110cm tykkiin menee 6.5mm Pelaj slip-tip nuoli ja "break-away" siimoitus + 5 litrainen vaahtopoiju metrin bungeella.

Enää vaan pitäis löytää mestat, toivoa että vene ei temppuile ja opetella uudestaan sukeltamaan! :oops:

T:Optimisti
#77

merman
Posts: 18
Joined: 30.11.2011 14:35:48
Location: Western Australia

Postby merman » 26.6.2012 9:03:55

Ai sita kutsutaan maskaamiseksi siella. Tarviin Suomenoppia, tuo moderni slangi on huonoa eika aaaan pilkkuja tassa Aussi koneesa.
En ole kovin innokas noihin brakeaway karkiin pehmea lihaisessa kalassa.
Olen myos tyytyvaisempi kelapyssyn kanssa kuin brakeaway systeemilla alta 40kg kalojen kanssa ( Paitsi dogtooth , wahoo ja tunat. Tupla flopperit tai sitten pitka yks flopperi joka on sivuleikkureilla puristtu niin etta se lukkiutuu kun se aukenee. Mutta nama on sivutekijoita . tarkeinta on etta olet 100% nopea ja tarkka aseesi kanssa. Mutta ensin pitas loytya se Looooooooooooooohi! Sukeltamaan olis kiva oppia taas mutta joka kerta kun harkitsenkin vteen menoa meilla on haihyokkays. Voisi kirjoittaa pienen kirjan mita meidan porukassa on tapahtunut,,viimeeksi 4m mako shark. Joka poistui paikalta kovan paasaryn kanssa, upee fisu!
Cheers Jorma

User avatar
Mikko
Posts: 489
Joined: 2.11.2004 8:51:30
Location: Skuuge

Postby Mikko » 26.6.2012 9:30:47

Se on harmi että Suomessa ei myydä pakastettua syöttikalaa samaan malliin kuin isojen vesin äärellä.
Hallista haettu silakka on hieman turhan arvokasta tuohon tarkoitukseen.
Lahna ja säyne tuskin toimii yhtä hyvin(?).

Totta, mutta lohelle ja taimenelle uskoisin toimivan (paksu nahka ja melko kiinteä liha). Turskakaloille ei ehkä niinkään.
Vaijerin tilalle vaan dyneemaa ettei esiinny leikkaantumista.
Tuplaflopperi on kanssa hyvä ratkaisu, mutta jotenkin uskoisin että isoille lohikaloille slippari voisi toimia paremmin.
Slip-tipit tosin jakavat mielipiteitä aika voimakkaasti.
Mielestäni niille on paikkansa juurikin päivinä jolloin laukauksia tulee vähän, ja jokaisella kalalla on suuri merkitys. Ei todellakaan mikään optimikanki ahvenkisoihin siis.

Noiden isojen lohikalojen kanssa kuuluu nuolia taipuvan. Täten, joku muu materiaali ja paksuus kuin perus 6.35/6.5mm inox saattaisi olla ihan harkitsemisen arvoinen. Itse inhoan keloja yli kaiken. Mutta tämähän on ihan täysin tottumiskysymys.

Meikäläinen nyt kärsii akuutista varusteurheilusyndroomasta, joten puhettahan tämä vaan on, kun en ole meressä ollut kohta kolmeen vuoteen.
Jos viikonloppuna pääsis...
#77

User avatar
JarmoK
Posts: 207
Joined: 15.6.2011 19:42:29
Location: Lieto

Postby JarmoK » 26.6.2012 11:06:56

jonkinlaisena perho ja harppuuna kalastajana mun mielipide on se että jos niitä kaloja on "pakko" sieltä merestä tai muista paikoista saada esim. Syötti kalojen avulla niin ehkä kannattaisi vaihtaa lajia ja hakea kalat kaupasta . Mikä jännitys siinä on mäskätä meri, joka on jo ennestäänkin puhdistamisen tarpeessa ja kytätä sitten syöttejä syömään tulevia kaloja? Verkkoja sun muita pyydyksiä saa myös kaupoista. Edulle lakin nosto lohesta ja varsinkin kun ymmärtääkseni on saatu vain harppuunan avulla.
/=====> -----> >)))>

http://www.youtube.com/user/Jarmo60

IIIII====:::

User avatar
Mikko
Posts: 489
Joined: 2.11.2004 8:51:30
Location: Skuuge

Postby Mikko » 26.6.2012 12:09:19

:?:
No, mielipide kai se on tuokin...
Mäskääminen itse pyydetyllä roskakalalla tai perkuujätteillä on mielestäni täysin OK toimintaa ja kuuluu lajiin olennaisena osana isojen vesien ääressä suolaaville.

Suomessa ongelma on vaan siinä että nuo roskakalalajit lajit eivät mahdollisesti toimi vähärasvaisuudesta johtuen.
#77

User avatar
JarmoK
Posts: 207
Joined: 15.6.2011 19:42:29
Location: Lieto

Postby JarmoK » 26.6.2012 13:16:14

:shock: Taidankin olla enemmän ulalla harppuuna touhusta kuin luulinkaan. Luulin että tuo mäskäys kuuluu onki juttuihin lähinnä jossa sekin on aika arveluttavaa jokien likaamista ja pieneltä osaltaan osasyy myös meren rehevöitymiseen. Siis ihan oikeastikko tuota mäskäystä harrastetaan myös suomen vesistöissä harppuuna touhussa ? Eipä ihme et omat saaliit ovat aika vähissä vielä. Tulee mieleen että metsästäjät pyssyineen voisivat vastaavasti mennä sitten eläintarhoihin ampumaan saalista :?
/=====> -----> >)))>http://www.youtube.com/user/Jarmo60IIIII====:::

User avatar
Mikko
Posts: 489
Joined: 2.11.2004 8:51:30
Location: Skuuge

Postby Mikko » 26.6.2012 13:41:50

Siis ihan oikeastikko tuota mäskäystä harrastetaan myös suomen vesistöissä harppuuna touhussa ?

Ei. Ainakaan toistaiseksi. Mikä siinä olisi niin kamalaa jos itse ammutun lahnan/säyneen/sorvan/särjen laittaisi kuutioiksi ja flasherin kanssa käyttäisi tätä jalokalan houkutteluun?

Tulee mieleen että metsästäjät pyssyineen voisivat vastaavasti mennä sitten eläintarhoihin ampumaan saalista :?

Miten helvetissä tämä on millään tavalla rinnastettavissa pienen mittakaavan mäskäämiseen, tai avovedessä tapahtuvaan sukelluskalastukseen yleensä?
Meinaatko että se sukelluskalastajan ampuma ja leikkelemä kala rehevöittää vesiä luonnollisesti kuollutta kalaa rankemmin?
Kyseessä on kuitenkin samasta vesistöstä poistettua biomassaa.
Lisäksi, meinaatko että kaikki alueen lohet kruisaavat paikalle lähes automaattisesti kun ensimmäiset kalanperkeet aloittavat matkansa pohjaa kohti?

Reality checkin paikka.
#77

User avatar
JarmoK
Posts: 207
Joined: 15.6.2011 19:42:29
Location: Lieto

Postby JarmoK » 26.6.2012 18:06:16

Jos nyt sitten vaikka sana "etiikka", ehkä sopis tuohon jonkinlaiseksi vastaukseksi.

Juu ... katsoin Wikipediasta äkkiseltään mitä se tarkoittaa, vaikken ny mikkää filosofi olekkaa :)

Mutta koska olen aika noviisi viel täs harppuuna touhussa niin niin .... antaa olla. Kukin tavallaan.

Ajattelen nää lähinnä tuolta perhokalastuksen puolelta, jossa on ns. herrasmies "säännöt" käytössä, jotkut ovat kirjoitettuja, jotkut ei, niin miksei ne myös sopisi muuhunkin touhuun. Tarkoitus niillä loppujen lopuksi on säilyttää luonnon kantaa. Esim. syötin, elävän tai kuolleen käyttö on perho touhuis kielletty.... mutta kukin tyylillään :)

niin ja ... savustettu lahna ja sorva maistui jotakuinkin ok vikonloppuna, ei siis olenkaan pahaa, säyne voissa paistettuna jep jep ja muutenkin säyne antaa esim.perhokalastajalle hyvän vastuksen koskissa.... särki on kuulemma hyvää raavattuna.

... joku kirjotti joskus et , roskakaloi ei oo olemaskaan vaan huonosti valmistettui .... hmmm.

ps. Lapis Tenolla lohet fileerataan kuulemma moottorisahoilla :-D
/=====> -----> >)))>http://www.youtube.com/user/Jarmo60IIIII====:::

merman
Posts: 18
Joined: 30.11.2011 14:35:48
Location: Western Australia

Postby merman » 26.6.2012 18:29:35

Johan tasta riemu irtosi ,, heh-heh! Ymmarran jonkin verran minka takina Jarmo ei ideasta pida mutta tuo vesien saastuminen on vahan yli vihertavaa politiikkaa. Puhummehan vain pienesta maarasta syottia. En voi kuvitella etta lohi tulisi ja pysahtyisi paiva picnikille syotin aareen helpoksi maaliksi.Kuvittelin paremminkin nopeaa sisaan syoksya mita avoimen veden kalat tekee. Esimerkiksi kun tuna on on keskella Feeding frenzy. Hyvin vaikea saada nuolta niihin nopearektioisenkaan sukeltajan.En usko etta talla mitaan helppoja suursaaliita saataisiin mutta parantaisi pienia mahdollisuuksia. Australiassa muuten saa kalakilpailuissakin kayttaa syottia mutta vain kilpailun aikana otettuja kilpailukaloja.En itse asiassa pida tuosta saannosta , mutta se on vain mina enka ole kilpaillut vuoden 92 jalkeen.. Monet avoveden sukelluskalastajat kayttavat aina maskaamista ja tulokset on yleensa paremmat , mutta ongelmat haitten kanssa ovat tavallisia ja siina on oma vaaransa. Me aina palautamme edellisen reissun fileerausjatteet mereen kalojen ja muitten olioiden syotavaksi. Joskus boonuksena tulee tilannetta tutkimaan sopiva saaliskala. En ole unettomia oita viettanyt jos olen tassa tilanteessa onnistunut keihastamaan itselleni illallisen. Tastahan voisi vaitella ja vaitella. Harrastan myos jousimetsastysta ja metsastysporukoissa vaitellaan myos samantapaisista asioista ja koskaan siita ei taytta yhteysymmarrysta tule. . Joo se sliptip dyneemalla olis varmaan Ok. Nyt sitten vain luodoille hakemaan se unelmien kala ,, syotilla tai ilman. Cheers

User avatar
JarmoK
Posts: 207
Joined: 15.6.2011 19:42:29
Location: Lieto

Postby JarmoK » 26.6.2012 19:15:29

jees jees .... onhan se niinkin ... myönnetään

...toisaalta jos rupeis vaikka laskeen arviolta ..0,5kg syöttei / 50 kalastajaa / 100 päivää niin se tekis 2500kg tavaraa mereen / vuosi ... ettei se nyt niin paljoo ole ... toisaalta itämeri on aika paljon pienempi ku atlantti ja tyynivaltameri ... kestää muistaakseni laskelmien mukaan 70vuotta jotta itämeren vesi vaihtuu täysin ja entäs ne muut maat itämeren rannoil . ... hmmm.

...pienistä puroista kasvaa joki ...

cheers :)
/=====> -----> >)))>http://www.youtube.com/user/Jarmo60IIIII====:::

jussian
Posts: 512
Joined: 25.5.2006 14:38:09
Location: lappeen Ranta

Postby jussian » 26.6.2012 22:41:30

Kumpaankaan puoleen kantaa ottamatta on pakko todeta, että se kala sinne mereen paloiteltuna tuskin lisää meren kuormaa mitenkään, koska jotenkin se kala kuitekin lopulta sinne mereen päätyisi ja siellähän se itseasiassa jo onkin.

merman
Posts: 18
Joined: 30.11.2011 14:35:48
Location: Western Australia

Postby merman » 27.6.2012 3:09:33

Olet oikeassa, ja paskoo jo valmiiksi saastuneeseen mereen.
Mutta tosia asia on etta tama Baltick meremme on omalaatuinen vesisto. Viime vuonna sukelsin Hangossa rannalta vanhoilla nyt kalattomilla kalapaikoillani ja nain pari kuollutta kala pohjalla. Olin tosi hammastynyt kun kahta paivaa myohemmin samat kalat oli koskemattomana pohjalla???
Taalla ne ei luultavasti ehtisi edes pohjalle kun joku muu kala ne soisi. Ensi kesana kayn katsomassa makaako ne hangon kuolleet kalat muumioituneena samassa paikassa? Scarey!!!!

User avatar
JarmoK
Posts: 207
Joined: 15.6.2011 19:42:29
Location: Lieto

Postby JarmoK » 27.6.2012 6:50:49

Kuolleet kalat pohjalla monta päivää , joo välillä tulee nähtyy . . missäs ne ravut luuraa? Baltic sea on jonkinlainen iso pien'vesistö. Pienistä vesistöistä kun vähennetään petokalat niin särki ja muut ns . roska kala kannat kasvaa ja vesistö rehevöityy. Särki esimerkiksi on kova paskomaan ja poistaa tehokkaasti järvien pien'eliöstöä joka taas osaltaan poistaisi leviä. Pienissä järvissä tämä ongelma näkyy nopeammin, isommissa vesistöissä se vaan tapahtuu hitaammin. Syömällä siis särkeä pelastat vesistöjä :)
Monet urheilukalastajat nykyään ottavat ruuaksi sen pienemmän hauen ja isot takaisin kasvamaan, isot kun ovat lisääntymiskykyisempiä ja esimerkiksi syövät särkiä enemmän. Asioilla on monta puolta.

No joo kyl mäkin sen isomuksen ammun jos tilaisuus tulee tai ainakin yritän. :roll:

Kireitä siimoja :)
/=====> -----> >)))>http://www.youtube.com/user/Jarmo60IIIII====:::


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests