Turvallisuus

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Turvallisuus

Postby Kimi » 14.7.2014 12:46:19

Hei kaverit,

Nyt kun veistöissämme onkin jotain mielenkiintoista syvällä pitää muistaa että turvallisuus asiat ovat paljon isommassa roolissa. Se johtuu syvien sukellusten mukana tulevista riskeistä.

Muistakaa vapaasukelluksen turvallisuusasiat, etenkin kun menette 15m syvmmälle puolelle:

- ei yksin vedessä
- painotus niin, että 10m nousette pintaan
- ei ole kalaa jonka vuoksi kannattais ottaa se isoin riski

Selvittäkää miten matalan veden tajuttomuus (sahallow water black out) toimii. Se koskee juuri sinua, seurasi kokeneinta kalastajaa ja naapuriasi; se koskee kaikkia. Kokemuksen rintaääni on vaarallinen!

Jos kysyttävää vapaasukelluksesta tai turvallisuudesta kysykää ihmeessä! Vastaan ja autan mielelläni. Yhteystiedot alla. Veneeseeni saa myös tulla mukaan, näytän mielelläni miten turskaa kalastetaan ja miten siinä huomioidaan turvallisuus!

Tieto pitää meidät kondiksessa.

t. Kimi

###kim.jaatinen(ÄT)gmail.com
###040 594 5186
### tai yksityisviesti
Last edited by Kimi on 14.9.2015 15:44:34, edited 1 time in total.

User avatar
Tuukka
Posts: 116
Joined: 4.5.2006 15:41:13
Location: Nurmijärvi

Postby Tuukka » 9.9.2015 16:21:12

Moi,

Tuli taas puhetta tuosta SWB:stä niin laitoin tähän ketjuun. Itse olin sisäistänyt ja useampaan kertaan 10 vuoden aikana opiskellut eri lähteistä, että paineen lasku loppunousun aikana on siinä se merkittävä riskiä lisäävä tekijä, jota ihminen ei luontaisesti osaa ottaa huomioon (toisin kuin esim sukelluksen kesto). Katsoin äsken ekaa kertaa oikein wikipediasta ja ihmetyksekseni huomasin että siellä SWB riskiä kasvattavaksi mainitaan lähinnä hyperventilointi ennen sukellusta ja sitten taas Deep water blackoutiksi kuvataan tapahtumaketjua, jonka olin mieltänyt kuuluvan myös matalan veden tajuttomuus -termin alle.

Muistan kyllä jo pienenä kun uima-altaassa sukellettiin pituutta että joku viisas sanoi ettei kannata hyperventiloida ettei mene vintti pimeäksi mutta silloin ei tietenkään puhuttu matalan veden tajuttomuudesta.

Samapa se kutsuuko sitä matalaksi vai syväksi kunhan tiedostaa ja ottaa huomioon (siis myös sen paineen muutoksen !).

:shock:
#17

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Postby Kimi » 9.9.2015 20:25:56

Moi,

SWB johtuu paineen alentuessa tapahtuvasta hapen kulkeutumisesta pois verestä. Puhutaan ns. osapaineista, eli happea on enemmän veressä kuin keuhkoissa ja siksi se kulkee väärään suuntaan ja taju lähtee. Syvällä kaikki tuntuu olevan kunnossa kun happea on keuhkojen pienessä tilavuudessa melko hyvästi. Kun keuhkot laajenee ennen pintaa osapaineet menee päälaelleen ja filmi poikki. Jos tämä tapahtuu yksin sukeltavalle se oli siinä.

Hyperventilaatio vähentää hiilidioksidin määrää kehossa. Ruumiimme onkin vähän huonosti suunniteltu sikäli, että hengitysrefleksi on kytketty hiilidioksidin paljouteen eikä hapen vähyyteen. Kun hiilidioksidia poistetaan hyperventiloimalla ei varoitus tule ajoissa ja yllä mainittu tilanne on faktaa.

Deep black out onkin sitten liian piktän dyykin tulos.

Pitäkää turvasukeltajanne vedessä ja tietoisina mitä tehdä jos jotain sattuu.

Kiitos.

t. Kimi

GIFt
Posts: 36
Joined: 30.9.2013 9:11:31
Location: Hanko/Turku

Postby GIFt » 13.9.2015 9:05:45

Tahdon vielä painottaa tuota että jos turvamies on veneessä eikä vedessä mukana niin jos SWB sattuu on lähes mahdotonta ehtiä paikalle ja vielä ottaen huomioon näkyvyyden suomen vesissä. Jo se että nouseva sukeltaja ei seuraa pojunarua pintaan ja turva sukeltaja yrittää pinnalta katsoa tilannetta voi olla kohtalokasta! Olen vapaa sukeltanut ja nähnyt monta SWB pinnalla ja pinnan tuntumassa ja paras tapa on mennä vastaan nousevaa sukeltajaa noin1/3 ja seurata hänen silmiään ja liikettä. Tärkeetä on myös pinnalla palautumis hengitys sillä monet pyörtyy juuri siinä vaiheessa.
Onni on rentous ei turha ajatustyö!

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Postby Kimi » 13.9.2015 9:49:46

Turvamiehen on turskadyykissä vaikea tulla vastaan kun ei tiedä mistä kaveri pntautuu. Siksi on tärkeää painottaa itsensä niin, että 10m kohdalla on neutraali. Tällöin swbn sattuessa noste tuo pintaan ja kaveri voi jeesata.

Turvasukeltajan olisi syytä katella kelloa ja seurata kaverin sukellusaikaa sekä katsella ympärilleen pinnalla jotta näkee pintautumisen. Kun kaveri tulee pntaan turvasukeltaja ui heti iholle ja tarkkailee saaliin lisäksi kaverinsa kuntoa ja auttaa jos tarvii.

T. Kimi

LauriA
Posts: 14
Joined: 16.7.2012 17:10:30
Location: PKS

Postby LauriA » 14.9.2015 13:01:42

SWB on kyllä todella vaarallinen Suomen näkyvyyksissä. Ongelmana tuossa 10m neutraali painotuksessa on se että kun taju lähtee niin sukeltajalta karkaa ilmaa ja painotus muuttuu negatiiviseksi. Sieltä ei siis nousta enää pintaan itsekseen, sen varaan ei voi laskea.

Tässä karu video todisteeksi, olen yhden tajuttoman nostanut pintaan ja siinä käy juuri niin että ilmat karkaa ja nousu loppuu.

https://www.youtube.com/watch?t=32&v=wwLCoufAfdY

Tuossa on hyvää tuuria että ehti pintaan asti mutta näkee että kaveri alkaa jo vajoamaan. Tuossa näkyy muutenkin hyvin varoitusmerkit että taju on lähdössä, ensin on paniikinomainen nousu ja sitten liike hidastuu ja ilmaa karkaa. Silloin on jo kiire!

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Postby Kimi » 14.9.2015 15:43:34

Painotus on todella tärkeä juttu ja ilmankarkailun riski tekee siitä vieläkin tärkeämmän. SWB tapahtuu yleensä 1-3m syvyydessä ja painotus pitää hoitaa niin, että silloin ollaan ja hyvässä nosteessa ja pinta saavutetaan ilmankarkailusta huolimatta. Pinnassa odottaa pelastava SUKELLUSPARI. Tämä pari tietää luonnollisesti mitä SWB tarkoittaa ja miten sen uhria autetaan.

Videossa näkee hyvin miten kauan sukeltaja voi olla tajuttomana jos ei tiedetä mitä tajuttomalle parille pitää tehdä.

Tärkeimmät tehtävät jokta videossa jäivät tekemättä:

1. Poista maski
2. Puhalla naamaan
3. Älä päästä hengitysteitä veden alle

Näillä kolmella kikalla kaveri yleensä herää nopeasti. Harjotelkaa niitä hallissa, etenkin 3. voi olla yllättävän hankala.

-Kimi

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Postby Kimi » 26.4.2016 9:38:40

Moi,
Perehtykää tämän ketjun asioihin, kiitos.

Lisäksi tässä turva-juttu jonka kirjoitin kun sain ekan turskan:

"No joo, faktaa pöytään.

Pitää itsellekin terävöittää näitä juttuja.

Kuten Nordblad mainitsi äsken uusitussa vapaasukellusjutussa: laji on 80% henkinen. Tämä siis tarkoittaa, että sukelluskunto ei yksin päätä onnistuuko sukellus vai ei. Jos hermoilet tai jännität voi helppokin sukelus mennä pieleen.

Tämä ei ole pelottelua eikä dramatisointia vaan fysiologista faktaa.

Shallow Water Blackout (SWB) on pintaantulon yhteydessä tapahtuva tajunnan menetys, joka johtuu hapen puutteesta. Syy miksi se tapahtuu on seuraava: pohjassa keuhkot ovat painuneet parin litran kokoisiksi ja siten hapen määrä per keuhkossa oleva ilmatilavuus on suuri (hapen osapaine korkea). Kun happea kuluu pohjassa kikkailtaessa osapaine muuttuu, muttei kovin nopeasti. Kun taas palaat pintaan ja ilmatila laajenee hyvin nopeasti takaisin siihen 5-6l tilavuuteen hapen määrä per ilmatlavuus tippuu huimasti. Kun happen määrä per ilmalitra keuhkoissa on pienempi kuin hapen määrä per verilitra, tapahtuu karmeaa fysiikkaa...happi kulkee verestä keuhkoihin, eikä päin vastoin. Tästä seuraa nopea tajunnanmenetys.

Jos tajunnanmenetys tapahtuu pinnan lähellä ja olosuteet ovat otolliset, kuten esim. vapaasukeltaessa narua pitkin, voi kaveri auttaa ja mitään henkeä uhkaavaa ei toivottavasti tapahdu. Jos taas ollaan sameissa vesissä eikä pinta porukkaa ole tai se ei ole hereillä tajunnanmenetys johtaa kuolemaan. Olen itse kokenut SWBn vapaasukeltaessa kunnollisen turvaorganisaation hellässä huomassa. Se tapahtuu niin perhanan nopeasti, ettei siinä kerkeä edes kunnolla hätääntymään.

SWBstä johtuen on tärkeää olla painotettu niin, että nousemme pintaan 10 metristä ja, että siellä pinnassa odottaa vähinitään yksi kaveri, joka (HUOM!!!) tietää mitä hänen pitää thedä tajuttomalle sukeltajalle. Se on: varmistaa, etteivät tajuttoman ilmatiet (suu ja nenä) pääse enää veteen, poistaa maski, puhaltaa naamaan ja puhutella rauhassa. Painovyön (huom: tajutoman painovyö, ei omaa) voi myös pudottaa jos se helpottaa pinnassa pysymistä (ei pitäisi tarvita, jos painotus on yllämainittu). tämä opetetaan vapaasukelluskurseilla.

Periaate sukelluskalastuksessa on se, että jos tulee SWB tulee myös kuolema, joten sitä pitää välttää äärimmäisyyksiin asti. Jos me voimme lisätä turvallisuutta kavereiden ja painotusten avulla me myös teemme niin!

Nyt tähän turska keissiin: vesi on kylmää, pohjalla on miltei täysin pimeää ja kivien alle kurkkiminen on jännää. Nämä kaikki asiat monenkertaistavat hapenkulutuksen, sillä ne lisäävät jännitystä. Tämä on täysin väärä ympärstö todistaa yhtään mitään. Nöyryys ja tunteiden sekä tuntemusten seuraaminen on keskeistä.

Se ei ole helppoa.

Sukellus, jolla ammuin turskaa oli helppo, en jännittänyt juurikaan ennenkuin näi turskan ja siinä tapahtumat meni niin nopeasti että olin jo 1:04 kohdalla pinnassa. Toinen sukellus, jolla hain turren kiven alta oli sitten paljon tiukempi, vaikka se kesti vain 50 sek ja lepoa oli ollut 3:30. En siis ollut läheskään rento, en läheskään, ja siksi siihen asti helpohko asia muuttuikin hetkessä tiukaksi. Jos olisin ollut rento sekin olisi ollut helppo dyykki. Eli, vapaasukelluksessa, ja etenkin sukeluskalastuksessa mikään ei ole vakio, vaan tilanne muuttuu koko ajan. Meillä on pakko olla tietoa ja ymmärrystä, jotta voimme kalastaa näin HC olosuhteissa.

Kuten sanoin, tämä ei ole pelottelua tai pätemistä, vaan oma näkemyskeni faktasta. Menkää kurseille, treenatkaa hallissa ja ennen kaikkea, kokeilkaa syvyyssukellusta vapaasukelluspiireissä ja vapaasukellusturvallisuusorganisaation (wau mikä sana) halauksessa. Muistakaa myös, että 3 minuutin sukelluskyky altaan pohjassa murenee sekunteihin kylmässä syvässä meressä.

Ja tässä helvetin hyvä pointti:

https://www.facebook.com/photo.php?v=47 ... =2&theater


-Kimi"

User avatar
joonsa
Posts: 90
Joined: 4.3.2014 20:24:29
Location: EP

Postby joonsa » 26.4.2016 10:56:33

Viikonlopun Aida 2 kurssilla tuli katseltua videoita sambailusta ja blackoutista, niin vielä huomautus tuohon Kimin tekstin lisäksi:
Se tajuttomuus voi iskeä vaikka sukelletaan 1-4m syvyydessä. Jännitys, pitkät sukellukset ja huono palautuminen aiheuttavat yhdessä nopeasti sellaisen yhdistelmän että pintautuessa voi hyvinkin tulla vaaratilanteita.
Siksipä on aina äärimmäisen tärkeää seurata sitä omaa henkistä ja fyysistä tilaa eikä pakottaa niitä dyykkejä, vaikka kuinka olisi 2kg siikoja joka puolella. Muutamissa kisoissa myös tullut vastaan itsellä tilanne missä dyykki kyllä kulki, mutta järjettömän uimisen ja reilun 100 dyykin jälkeen ei enää jaloissa ollutkaan poweria tuoda pintaan tehokkaasti pikkuisen syvemmältä sukellukselta. Väärät painot niihin syvyyksiin ja liian optimistinen pohjasta lähtö=ei kunnon ponnistusta ja vaaratilanne oli lähellä.

Kalastaessa järjestään aina sukelletaan yksin, niin on erittäin tärkeää että sen harppuunan käsittelyn lisäksi jokainen opettelisi tietyt rutiinit pintautumisen yhteyteen. 1. Poijusta kiinni ja lujaa 2. Palauttavat hengitykset tehokkaasti 3. Käy läpi tuntemukset. Kimi voi näitä tarkentaa, mutta jo noilla kahdella ensimmäisellä kohdalla, mikäli tulevat rutiinin omaisesti, saadaan lievistä vaaratilanteista pikkuisen vaarattomampia.

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Postby Kimi » 26.4.2016 11:20:30

Kiitos Joni! Erittäin hyviä pointteja!

Hapen puutteen hälytys-tuntemukset ovat todella moinaiset, mutta huimaus, näkökentän supistuminen euforia ja puutuminen ovat yleisiä. Euforia, siis liian hyvä ja yhtäkkinen ilon olo voi olla hälytys.

On tärkeää oppi kunnon pintautuminen ja palautushengitykset. Calypson hallitreeneissä pakotan niihin viakka olisi helppo dyykki alla.

Lisäksi omien rajojen testaaminen valvotutsti aj turvallisesti hallissa on hyvä tapa saada tietää noista tuntemuksista ja rajoista. HUOM! Kokeile rajojasi vain valvotusti hallissa kokeneen vapaasukeltajan valvonnassa. Älä ylitä rajojasi.

Käykää kursseilla, kuten Joni!

t. Kimi

Joonas
Posts: 53
Joined: 31.8.2010 10:48:09

Postby Joonas » 26.5.2016 11:57:27

Vapaasukellus ja sukeltajantauti...

http://blue-addiction.com/en/dcs-in-free-diving/

User avatar
Maza
Posts: 3120
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Kiitos!!!! KIITOSS!!!

Postby Maza » 26.5.2016 13:26:17

Hyvää duunia jätkät. Itse sanon sen verran, että suekltaminen on vuosia kestävä projketi ja on erittäin tärkeää tutustua omaan itseensä. Jokaisella on oma keho ja omat sietorajat. Joten pitää todella kuunnella oman kehon viestejä. Mitään ennätys sekoiluja ei saa tehdä kankkusessa tai flunssassa. Fakta on kuitenkin se, että esimerkiksi minä, niin joka kerta kun vedän yli 20 metriin puuskutan niin perkeleesti. Eli käytännössä yli hengitän. Ei sinne syvälle kisatilanteissa ilman puuskutusta pääse. Mut siis jokainen on tutustuttava omaan kehoon. Itselläni on esimerkiski semmoinen hälytys, että jos tulee fiilis, että paskat alkaa tulemaan housuun, niin silloin ollaan lähellä rajaa...

Ja kiitos tosta sukeltajatautilinkistä. Kreikassa pitäs sukeltaa 6 tuntia 30-35 metriin, niin pitää ainakin 5-6 minuuttia levätä pinnalla.

Ja muistakaa jos vedetään Turskakoloon, niin ainakun tulee pintaan niin pitää ottaa venemieheen tai kaveriin kontakti. Ei riitä, et tossa se on pinnassa vaan katsekontakti tai joku vastaava on saatava. Mut muistakaa, et sukeltaminen on aivan saatanan hienoa ja mahtava elämys. Siinä voi kehittyä koko elämän ajan....Mut laji on kova, ja vaatii helvetillistä yleiskuntoa. Niin paras tapa pysyä hengissä ja nauttia on nostaa omaa yleiskuntoaan ja nukkua hyvin. T MAza

pentelpen
Posts: 8
Joined: 27.7.2015 12:52:49
Location: Helsinki, Kuopio

Re: Turvallisuus

Postby pentelpen » 6.7.2016 21:38:54

Tuli vastaan spearboardilla Terry Maasin kirjoittaman BlueWater Hunting and Freediving kirjan kappale freediver blackout ja ajattelin linkata tänne.
http://www.spearboard.com/showthread.php?t=185661
Tuolta löytyy tiedosto liitteenä.
Arttu H.

User avatar
japppo
Posts: 60
Joined: 3.1.2015 18:14:24
Location: Kouvola
Contact:

Re: Turvallisuus

Postby japppo » 3.8.2016 18:29:02

Mielenkiintoinen artikkeli, jota kannattaa miettiä varsinkin yksin touhutessa:

http://divewise.org/limiting-freedives- ... or-safety/

Itse olen tähän mennessä lähtenyt viimeistään minuutin kohdalla ylös, jossei ole kaveria välittömästi varmistamassa. Harmi vaan ettei artikkeli ota kantaa palautumisaikaan. Leikin itse kerran happisaturaatiomittarilla (SpO2) töissä kahvitunnilla sohvalla istuen ja 1 min hengenpidätuksellä 82% ja 2 min 65 %, molemmissa palautui 100 % 1-2min sisällä. Eli happipitoisuus tipahti nopeammin kuin artikkelissa. Artikkelista voi saada käsityksen että toistuvat sukellukset nopeuttavat happipitoisuuden pudotusta.

Käytännössä olen alle minuutin sukelluksilla pitänyt vähintään saman verran lepoa pinnassa. Ilman pinta-ajan mittaavaa kelloa ei ole kovin mukava olo pidempiä sessioita harrastaa.

Ehkä jonain päivänä pystyy tekemään 2 min pitkiä sukelluksia 20 metriin, mutta silloin pitää lepoajat olla kohdallaan. 6 min villi veikkaus?
- breathing is just a feeling -

User avatar
joonsa
Posts: 90
Joined: 4.3.2014 20:24:29
Location: EP

Re: Turvallisuus

Postby joonsa » 4.8.2016 9:21:16

japppo wrote:Mielenkiintoinen artikkeli, jota kannattaa miettiä varsinkin yksin touhutessa:

http://divewise.org/limiting-freedives- ... or-safety/

Itse olen tähän mennessä lähtenyt viimeistään minuutin kohdalla ylös, jossei ole kaveria välittömästi varmistamassa. Harmi vaan ettei artikkeli ota kantaa palautumisaikaan. Leikin itse kerran happisaturaatiomittarilla (SpO2) töissä kahvitunnilla sohvalla istuen ja 1 min hengenpidätuksellä 82% ja 2 min 65 %, molemmissa palautui 100 % 1-2min sisällä. Eli happipitoisuus tipahti nopeammin kuin artikkelissa. Artikkelista voi saada käsityksen että toistuvat sukellukset nopeuttavat happipitoisuuden pudotusta.

Käytännössä olen alle minuutin sukelluksilla pitänyt vähintään saman verran lepoa pinnassa. Ilman pinta-ajan mittaavaa kelloa ei ole kovin mukava olo pidempiä sessioita harrastaa.

Ehkä jonain päivänä pystyy tekemään 2 min pitkiä sukelluksia 20 metriin, mutta silloin pitää lepoajat olla kohdallaan. 6 min villi veikkaus?



Tuo happisaturaation lasku on aika lailla sidoksissa siihen miten hyvin pystyt rentoutumaan ja paljonko härväät pohjassa. Toistuvat sukellukset taas aiheuttavat ihan fyysistä rasitusta = maitohapot ja hengästyminen ja sykkeen nousu. Mikäli ei peruskuntoa ole riittävästi niin varmasti vaikuttaa tuohon saturaation lasku nopeuteen ja palautumisajan pidentymiseen.
Sukeltaessahan sukellusrefleksi tulee kohtuullisen nopeaa mukaan, joka sitten tiputtaa sykkeen todella alas ja tämä varmasti vaikuttaa sitten tuohon saturaation alenemiseen vs. sohvalla tehty hengenpidätys.

Mielenkiintoinen artikkeli kyllä oli.

User avatar
onnitus
Posts: 246
Joined: 16.6.2012 11:31:01
Location: Somero

Re: Turvallisuus

Postby onnitus » 15.8.2016 13:05:11

20 Päivä alkaa sitten sorsastuskausi.
Poiju on syytä kulkea mukana kuten myös lisättävä ympäristön tarkkailua ja yleistä näkyvyyttä. mm. Snorkkeliin huomio teippaus tai huppu?

Varsinkin liikuttaessa vierailla vesillä

User avatar
Tekno
Posts: 24
Joined: 18.8.2013 21:11:33
Location: Helsinki

Re: Turvallisuus

Postby Tekno » 15.8.2016 16:00:29

Komppaan onnitusta. Merilinnustajat on usein piilottaneet veneen ja naamioituneet rannalle niin hyvin, että sukeltajalla ei ole mitään aavistusta että rannalla on linnustajia. Varsinkin pimeässä tai hämärässä voi vahinkoja sattua helposti. Kun sorsat ja merilinnut ei useinkaan juuri sukeltajaa pelkää, niin linnut ja sukeltaja on helposti samalla linjalla rannan suunnasta katsottuna. Joku lamppu tai valotikku poijussa ei ole yhtään liioittelua hämärän aikaan.


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 84 guests