Sukelluskalastuskurssin suunnittelua

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

jussian
Posts: 512
Joined: 25.5.2006 14:38:09
Location: lappeen Ranta

Sukelluskalastuskurssin suunnittelua

Postby jussian » 10.3.2016 15:06:24

Urgh.

Huippukokouksessa oli puhe siitä että mie ja Lahnavaara ollaan vähän pohdiskeltu josko järkättäis sukelluskalastuskurssi kun kiinnostuneita kerta olis enempikin. Yleisestihän asiaa ainakin julkisesti kokouksessa kannatettiin ja niinpä saatoin ehkä päätyä valiokunnan koulutusvastaavaksi (en oo ihan varma).

Vakuutusasiat kouluttajan näkökulmasta oli vaikein asia ja senpä takia uhmasin kohtaloani ja soitin liiton koulutusvastaavalle. Lopputulos on se että vakuutusasia ei ole enää ongelma ja liitolta on (henkinen) tuki kurssin suunnittelulle.

Nyt kaipaankin teiltä, arvon kanssa kalastajat ideoita ja ajatuksia siitä mitä kurssin pitäisi pitää sisällään ja miten paljon näihin tulisi käyttää aikaa. Alla on muutamia omia ajatuksiani mutta älkää antako niiden estää sitä että kertoisit omat mielipiteesi. Ja huomioikaa erityisesti se että varsinkin tuoreiden kalastajien ajatukset ovat nyt tärkeitä. Itse pitkään harrastaneena (joo, tiedän, ei näy tuloksissa) alkaa osin olla sokea kaikelle sille mitä pitäis osata ja tietää.

Tässä omia ajatuksia sisällöstä.
Aloitetaan uima- ja sukellustaitotestillä. Tämän perusteella jako siten että osa osallistuu perus-sukellustreeniin ja osa skippaa sen.

Eo lisäksi pitää käsitellä.
- harppuunan käsittely (ampuminen) ja huolto sekä valinta (lue:ostaminen)

- muut välineet teoriassa ja käytännössä (poijut, sohvat, räpylät, maskit, puvut jne jne). Sisältäen poijuletkun valmistamisen.

- kalastaminen teoriassa (pinnalta, sukeltaen, eri kalat ja tekniikat).

- perusasiaa uimisesta ja sukeltamisesta (eli miten tauottaa sukeltaminen että jaksaa jne. jne,)

- Grande Finale eli avovesiosuus. Käytännössä viedään kaks kurssilaista per kouluttaja kerralla vesille johonkin potentiaaliseen kalapaikkaan. Katotaan läpi turvallinen toiminta kalastettaessa, etäisyyksiä jne jne.

- ja sitten tietysti kerrotaan vielä kisoista ja siitä miten kivaa niissä on käydä vaikkei kalaa saakaan.

Kuten huomaatte, saitte eteenne aika avoimen version. Tämä siksi etten rajoita ajatteluanne liikaa. Kaikki kommentit otetaan ilolla vastaan.

Postailen tarkempaa runkoa sitten ku se alkaa olla kasassa.

Jussi

PS. Myö tehdään kaikki matskut suoraan liiton kuosiin ni niitä voi sit muutkin helposti käyttää kun on protokurssi saatu aikanaan pidettyä ja virheet korjattua.

samekela
Posts: 53
Joined: 19.4.2014 10:58:10
Location: Kangasala

Postby samekela » 10.3.2016 19:39:05

Hieno juttu!
Itse olen opettaja ja pidän tärkeänä sitä, että asiasta fiilistellään. Kurssille tulijat on ainakin kiinnostuneita aiheesta. Kerro omia kokemuksia, näytä kuvia ja anna oppilaiden katella sun kamppeita. Youtubessa on hyviä klippejä ja niitä kattoessa isket vaikka vähän höystettyä tarinaa, ni loppu on historiaa. Tähän, niinku kaikkeen opetukseen sopii hyvin seuraava lause: oppilas ei ole kulho joka täytetään, vaan tuli joka sytytetään. innostunu kaveri selvittää kaiken itse. Eli vaikka et kerkeäis puhumaan mitään räpylöistä, ni innostunu kaveri hankkii ite tiedot niistä(ja kohta se on mukana kimppatilauksissa).

Toi grande finalen on parasta. Jengin pitäs päästä oikeesti kokeilemaan järveen tätä lajia. Siinä se into tulee kunnolla. Pitäs vaan saada varusteita lainaan ja sopiva kohde.

Hieno hanke teillä. Arvostan todella korkealle! Missä aiotte pitää sitä ?

samekela
Posts: 53
Joined: 19.4.2014 10:58:10
Location: Kangasala

Postby samekela » 10.3.2016 19:45:52

Siis oppilas selvittää kaikki varustejutut ite. Turvallisuus puoli on hyvä käydä läpi. Omien rajojen tunteminen, tajuttomuudet yms. Jaatinen on pistäny välillä hyviä viestejä aiheesta.. pointti oli se, että into päälle. Vähän kokeilua ja sit turvallisuus. Sen jälkeen mikään ei estä intoa :-D

-mikko-
Posts: 65
Joined: 8.8.2011 15:28:48
Location: Helsinki

Postby -mikko- » 12.3.2016 13:31:10

Aivan loisto juttu, arvostan! Vie varmasti lajia eteenpäin ja madaltaa aloittamisnyystä, hyvä! Olen joitakin vuosia harrastanut lajia suht aktiivisesti ja Samekalan kanssa samoilla linjoilla. Varustejutuistaa saa hyvän käsityksen nettisurffailulla, tosin perusteet niistäkin hyvä käydä ja konkari vinkit tietty hyvä. Eli mikä on se paras harppuuna suomen oloihin, poiju/ lautta jne..

Jos ajatellaan että tämä laji vaatii sekä sukellus, että kalastustaitoa, niin mun mielestä ehdttomasti se kalastupuoli on se vaikeampi juttu omaksua ja vaatii paljon enemmän aikaa oppia ja vaatii kokemusta. Vapaasukellustaidot voi periaatteessa opetella talven aikana hallissa, mutta kalojen löytäminen on se vaikea juttu ja sitä vois ehkä painottaa ja tulisin mielelläni itsekin kuuntelemaan. Mulle on järvijutut tuttuja, mutta merellä on välillä vaikeaa löytää kaloja, etenkin kylmän veden aikaan.

User avatar
onnitus
Posts: 246
Joined: 16.6.2012 11:31:01
Location: Somero

Postby onnitus » 15.3.2016 12:48:02

Muutamia paljon kysyttäjä kysymyksiä varusteista:
Miten puvun mitat mitataan.
Miten paksu puku suomeen.
minkälaiset räpylät.
Miten pitkä harppuuna.
Kelpaako normaali kirkas väritteinen maski, snorkkeli ja räpylät.
Miten testataan maskin istuvuus.
Kuinka pitkä vyön pitää olla 5mm tai 7mm puvun kanssa jos 4-5x2kg painoja.

Muita kysymyksiä:
Missä on muka tarpeeksi kirkasta.
Mitä lupia tarvii ja mistä niitä saa.
Voiko mennä yksin vai pitääkö olla aina kaveri mukana.



Lisäksi olisi hyvä mainita että ihan turhaa kerralla ottaa enempää kuin 1-3 haukea ja tai 1-3kg ahventa tai muuta kalaa, pysyy tuoreempana vedessä, kasvaa ja antaa parempaa julkisuus kuvaa kuin saavillinen kalaa jonka syönti käyttö kyseenalaista. Eikä sitä ole kovin kivaa syödä kalaa viikkoa putkeen saati perata ja laittaa.

Syvyys sukelteluja ei yksin.

Paljon mitä ei nyt tule mieleen, palataan...

User avatar
Kimi
Posts: 820
Joined: 2.11.2004 10:26:01
Location: Ingå

Postby Kimi » 15.3.2016 16:12:17

Moi,

Hyvä idea!

Kurssin järjestäjien tulee mielessään erottaa mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä "kiva tietää". Useimmiten varuste asiat on "kiva tietää"-osastoa, kun taas turvallisuus asiat ovat tärkeitä. Tämä erottelu on hyvä pitää mielessä sillä kurssin järjestäjällä on tietty vastuu "oppilaistaan", ja tässä puhutaan vapaasukelluksesta.

Turvallisuus asiat kuntoon!

Kurssin take-home-message:

Jos et muista mitään muuta, muista nämä:
1. Älä koskaan vapaasukella yksin
2. Älä venytä kykyjesi rajoja
3. Mikään kala ei ole henkesi arvoinen

t. Kimi aka. Safetyman [viitta ja kaikki...]

jussian
Posts: 512
Joined: 25.5.2006 14:38:09
Location: lappeen Ranta

Postby jussian » 31.3.2016 15:21:49

Hellurei,

kiitän kommenteista. Aika samanlaisia ajatuksia teillä on kuin itelläkin. Tavallaanhan ongelma on runsauden pula, koska asiaa ois tietty ihan hitosti, mutta ei siitä kurssista voi mitään tajutonta pakettia vääntää.

Pohjimmiltaan ois kuitenkin kiva saada lajista semmonen kuva että pystyy sitä turvallisesti ja nautinnollisesti harrastamaan. Ja sehän tietty tarkottaa sitä että pitää tuntea omat rajat, varusteet sekä kalat.

Mut kyllähän toi Kimin loppukaneetti on aikalailla sitä mitä korostetaan. Ja kaislikkoon taidetaan kaikki ekalle kalakeikalle viedä... Mut hallissa vedetään kyllä pitkiäkin sukelluksia että syntyy vähän käsitystä omista kyvyistä.

J


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 83 guests