Stigu ja muut! Tuovatko kovat lounaistuulet suolaista vettä?

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

User avatar
Maza
Posts: 3120
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Stigu ja muut! Tuovatko kovat lounaistuulet suolaista vettä?

Postby Maza » 12.1.2005 22:23:31

Nyt kun on ollut älyttömästi länsi- ja lounaismyrskyjä niin ovatko ne tuoneet Tanskan salmista suolaista ja kirkasta vettä aina Suomenlahdelle saakka. Meriveden pintakin on ollut älyttömän korkea!

Mites vaikuttaa veden kirkkauteen kun meri ei jäädy?

T Matti

User avatar
henkka
Posts: 52
Joined: 31.12.2004 9:34:11
Location: Helsinki

Postby henkka » 13.1.2005 9:16:20

Muistaakseni hesarissa oli asiasta juttua ja siinä todettiin että suolapulssia tuskin tulee koska vedet ovat olleet korkealla koko Itämeren alueella jo ennen myrskyä. Itämeren allas on ollut ns. täynnä. Kunnon suolapulssi edellyttää korkeapainetta ja alhaista veden korkeutta jolloin uudelle suolaiselle vedelle on enemmän tilaa. Näillä näkymin emme valitettavasti vielä ensi kaudella pääse ammuskelemaan turskia. :cry:

Talvimyrskyt on sinänsä hyviä nyt kun ei ole jäitäkään, koska vesimassat pääsevät sekoittumaan kunnolla ja hapettomat syvänteetkin saavat hapekasta vettä. Näin itämeren sisäinen kuormitus hidastuu ainakin hetkellisesti. :)

henkka.

User avatar
Mikko
Posts: 490
Joined: 2.11.2004 8:51:30
Location: Skuuge

Postby Mikko » 13.1.2005 10:42:28

Lisäksi levien aktiivisuustaso on nyt talvella korkeampaa kuin yleensä, joten tod. näk. ravinteita ei pääse kerääntymään ihan samaan malliin kuin pahoina jäätalvina--------------> mahdollisesti vähemmän massivista kukintaa ensikesänä.

Just heitin Annikan Arandalle.....lisädataa saatavilla kunhan tulevat takasin.

M
#77

Zili

Postby Zili » 13.1.2005 12:05:26

Joo saattaa jäädä Turskat haaveeks kun vesi oli jo niin korkeella.
Pulssi vaatii, että Itämeren pinta on sopivan alhaalla ja länsituulet puhaltavat, silloin Pohjanmerestä voi pullahtaa suolaista vettä Itämereen. Viimeisin suolapulssi oli tammikuussa 2003. Ja että pulssi yltäisi meille asti niin sen täytyy olla todella suuri, koska se etenee pohjaa pitkin. Itämeren keskisyvyys on noin 60 metriä. Saaristomeri ja Ahvenanmeri kynnyksineen erottavat Pohjanlahden ja Perämeren muusta Itämerestä. Perämeren allas on kaksiosainen, altaat erottaa toisistaan luode-kaakkoissuuntainen harjanne. Selkämeressä on loivan s-kirjaimen muotoinen syvän veden alue ja sen länsipuolella matalan veden alue. Selkämeren syvin kohta on 294 metriä syvä. Ahvenanmeri on suhteellisen syvä ja jyrkkäreunainen allas. Suomenlahden pohjoisosa muistuttaa Saaristomerta, mutta eteläpuoli on suuripiirteisempää. Vironlahdelta Pietariin Suomenlahden perukka on hiekka- ja sorapohjaa. Varsinaisen Itämeren, Viron saaristoalueen, Riianlahden ja Tanskan salmien alue on kaltevuudeltaan vähäisempää, sen syvänteet ovat laakeita ja pohja hyvin tasaista. Gotlannin altaan ympärillä on jyrkkiä törmiä, mutta Itämeren suurin allas, Bornholmin allas on laakea, pehmeästi kumpuileva alue. Tämän pohjan epätasaisuuden takia Itämeressä ei ole voimakkaita merivirtoja.
Toisaalta on ehkä hyvä, ettei pulssi yllä meille asti: Kun suolaista ja hapekasta vettä virtaa Itämereen, syvänteiden vanha vähähappinen, mutta suolainen vesi työntyy kohti Suomenlahtea ja Suomenlahden vesi kerrostuu entistä voimakkaammin. Kun Itämeren altaan syvänteisiin tulee uutta hapekasta vettä, happipitoisuus syvänteissä nousee. Suomenlahdella tilanne puolestaan huononee: syvänteiden vesissä on runsaasti ravinteita ja kun pohjalta tullut ravinteikas vesi sekoittuu ylempien vesikerrosten kanssa, rehevöityy pintavesi. Pohjanlahtea suojaa Salpausselkien jatkeena oleva kynnys eikä suolainen, runsasravinteinen vesi juurikaan pääse Pohjanlahdelle.

User avatar
Markus
Posts: 32
Joined: 1.11.2004 11:09:39
Location: Helsinki, Finland

Linkki suolapulsseihin

Postby Markus » 14.1.2005 12:30:24

Moi,

Merentutkimuslaitoksen sivuilta löytyy tarkkaa tietoa aiheesta. Löysin sieltä myös linkin Ruotsalaiselle tutkimusasemalle joka mittaa Tanskan salmien läpi tapahtuvaa virtausta livenä:
http://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/inflow_quarter.html
Tällä hetkellä tilanne näyttää edelleen siltä että se n. 30 kuutiokilometriä sulolaisempaa Pohjanmeren vettä on edelleen Itämeren puolella.

t. Markus

User avatar
Maza
Posts: 3120
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Mites Helsingin edusta?

Postby Maza » 16.1.2005 16:33:44

Se taitaa olla se Vantaa joki, joka dominoi stadin edustalla sukeltamista. Viime kesän järkyttävät sateet toivat semmoset mömmöt stadin edustalle, että milloinkohan vesi kirkastuu. Luulisit, että nämä HC myrskyt tekee stadin edustalle hyvää.

Muistuu koko ajan mieleen, että viime kesäkuun alussa oli Suomenlahden kirkkaimmat vedet Kivenlahden edustalla, stadista 15 km länteen. Näkyvyys jopa 8 metriä. Se oli upeeta!

User avatar
Markus
Posts: 32
Joined: 1.11.2004 11:09:39
Location: Helsinki, Finland

Suolapulssi

Postby Markus » 17.1.2005 12:48:08

No niin,

Nyt se suolainen vesi sitten virtaa poispäin...
Stadin edustalle uskoisin näiden viimeaikaisten myrskyjen tekevän hyvää. Samoin se että meri on pysynyt auki, voi aikaistaa jonkin verran kevään leväkukintoja, ja vesi voi olla normaalia kirkkaampaa jo heti kauden alusta! Pistetään Piikkari (kumivene) vesille ajoissa tänä vuonna!

Markus


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 86 guests