Treeneistä

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

TWallius
Posts: 29
Joined: 7.12.2006 18:43:58
Location: Vaasa

Postby TWallius » 5.2.2007 22:53:23

Pakko kysyä. Minkälainen alkukunto teillä on ollut kun olette aloittaneet treenaamisen? Itse olen rapakuntoinen penkkiurheilija ja voisi sanoa, että nyt olen treenannut vasta 2viikkoa edes jotenkin säännöllisesti. Jos nyt kahdesta viikosta voi puhua säännöllisyydestä. :) Ensimmäiset kerrat oli samanlaista räpiköintiä kuin viimekesänä, mutta hallissa jotenkin osaa olla hieman rennonpana. Eli tämä viimeisin kerta tänään, oli jo melko rentoa menoa. Eli uimassa olen käynyt nyt hallissa 2kertaa viikko.

lähtötilanne:
DYN, 30m
kuiva STATIC, 1:30min

Näistä pitää lähteä parantamaan tulosta. Tavoite on päästä kesäksi uinti kuntoon, niin että DYN 50m menee vaivatta ja sen voi toistaa muutamia kertoja.

Ai niin tämän päivän suoritus:
DYN, 40m
DNF, 25m

Tuo DYN olisi ollut ehkä 50m mahdollista, mutta altaassa oli niin paljon sukeltajia ja niiden väistely sekoitti hieman yrityksiä. Itse olen melko yllättynyt tuosta kuinka helpolla tuota tulosta saa parennettua, ainakin näin alkuun. Saas nähdä missä vaiheessa kehitys hyytyy.

User avatar
_REISKA_
Posts: 273
Joined: 11.5.2006 16:10:25
Location: TURKU

Postby _REISKA_ » 5.2.2007 23:31:04

no mulla oli alussa (tai alussa ja alussa) en oo viellä oikeen ees päässy alkuu pidemmälle mutta kunto on kyllä noussut viimeisen puolenvuoden aikaa huomattavasti...

silloin pohjalla oli hyvä uimataito ja ihan kohtalainen "lenkki-kunto"
ja veden allakin pystys viipyy pikku hiljaa kauemmin kun jännitys ja huohotus hävisi ajan myötä...

nykyinen apnea ennätys kuivalla on 2.20min ja vedessä 3m syvällä 1.40min, sen luulis riittävän pohjassa kyttäämiseen :lol:
nro: 71 ;D

User avatar
turska
Posts: 10
Joined: 31.8.2006 16:36:41
Location: Hellsinki
Contact:

Postby turska » 6.2.2007 15:18:03

Moips!

Mä alotin harrastuksen viimekesänä Kumpulan maauimalassa. Pääsin aluks koskettamaan vähän pohjaa ja sitten paniikissa ylös. Kunto ei ollut mitenkään ihmeellinen (ei oo nytkään). Oon kyllä aina jollain tavalla pyrkinyt liikkumaan, välillä enemmän välillä vähemmän.

Nyt on paniikit kadonnut ja räpsien kanssa on pohjat 75m. Köllöttelytulos on siinä kolmenminuutin heikommalla puolella pikkasen. Nämä siis Mäkelänrinteessä, meressä on sitten adrenaliinialennus :(
hip hei

User avatar
cpapalo
Posts: 9
Joined: 13.11.2006 21:33:16
Location: Seinäjoki

Postby cpapalo » 12.2.2007 16:45:46

terwe,

Innostuin harppuuna kalastuksesta viime kesän lopuilla ja siitä lähtien aina sillon tällön käyny uimahallissa polskimassa. ilman räpylöjä on männy pikkasen alle 40m ja hengenpirätystä vähän reilu 3min.

TWallius
Posts: 29
Joined: 7.12.2006 18:43:58
Location: Vaasa

Postby TWallius » 12.2.2007 23:14:55

Tänään...

DYN 50m

Eikä ollut mitenkään loppuun vedetty tulos. Sellainen mukavan rento. Olen alkanut tekemään apneakävely harjoituksia pari kertaa viikossa. Saas nähdä kuinka ne tuo tulosta.

Treeni on:
- 15min melko nopeaa sauvakävelyä maastossa.
- 15min apneakävelyä 25askelta apneaa, 50askelta palautusta
- 15min melko nopeaa sauvakävelyä maastossa ja lopuun max apnea n.45askelta
Nämä kaikki tehdään siis vauhdissa.

En tiedä onko tämä nyt sitten mitenkään hyvä harjoitus, mutta ainakin itseluottamusta se lisää. Nostetaan askelmäärää kun alkaa tuntumaan liian helpolta. Tota staticia en saa tehtyä tuota pitemmälle millään. Tulee niin vahvana nykäykset heti alkuun ettei kestä kolmea nykäystä enempää.

User avatar
_REISKA_
Posts: 273
Joined: 11.5.2006 16:10:25
Location: TURKU

Postby _REISKA_ » 13.2.2007 13:15:01

no hyvältähän tuo kuulostaa :wink:

_R_
nro: 71 ;D

User avatar
Juha
Posts: 56
Joined: 1.11.2004 13:55:53

Postby Juha » 13.4.2007 16:22:49

Hyvää duunia äijät,

itse pystyin aloittaessani pidättämään henkeä 40 sekuntia vaikka kondis oli kondiksessa. Harjoittelin puolitoista vuotta intensiivisesti ja sain nostettua pidätyksen pariin minuuttiin. Krampit ovat olleet minulla aina todella voimakkaita (koko äijä nytkähtää) ja tuskanhikeä puskee pienestäkin pidätyksestä. Sitten tajusin sen mitä aina vapaasukelluksessa toitotetaan: KAIKEN TÄRKEIN ON RENTOUS. Kun aloin tekemään staticia ja dynamicia rentona tulokset muuttuivat radikaalisti. Pidätys nousi viiteen ja puoleen minuuttiin ja dynamicin matkat paranivat puolella. Eli ottakaa vaan rennosti niin kyllä se siitä.

Okei, mitä rentous tarkoittaa sitten käytännössä?
Sitä että autonominen (tahdosta vapaa) hermosto on rauhoittunut.
Miten rauhoitan autonomisen hermoston?
Pallealihas on se paikka missä somaattinen (tahdonalainen) ja autonominen hermosto kohtaa selkeimmin. Voimme kontrolloida hengitystä tarkasti, mutta esim nukkuessamme siihen ei tarvitse kiinnittää huomiota. RAUHALLINEN, SYVÄ JA TASAINEN HENGITYS rentouttaa autonomisen hermoston, mikä puolestaan rauhoittaa kehon. Ja koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus niin kehon rauhoittuessa mielikin rauhoittuu automaattisesti.

Kun krampit alkavat niitä vastaan ei pidä taistella. Antaa kramppien tulla. Ne voi kuvitella mielessään aalloiksi jotka lyövät kehon yli sitä nytkäyttäen. Kun aalto on mennyt, se on mennyt ja keho taas täysin rento. Tällä tavalla kramppeja voi ottaa vastaan kymmeniä ilman suurempia ongelmia.

Rentoudtumisesta ja siihen kuuluvasta hengityksestä löytyy kirjastosta teoksia hyllymetreittäin harjoituksineen päivineen.

Jatkakaa hyvää duunia

Juha

User avatar
Mikko
Posts: 490
Joined: 2.11.2004 8:51:30
Location: Skuuge

Postby Mikko » 13.4.2007 18:06:49

Komppaan Juhaa...
Itse oon aivan järkyttävässä kondiksessa (lue:paskassa).
Rentous on jo onneksi sisään rakennettuna.
Dyykkasin reissulla todella helppoja 25m kalastusdyykkejä.

Jos tässä eläkeläiskunnossa pystyy helposti operoimaan 25-30m syvyyksissä niin homma on todellakin korvien välissä.

Relatkaa!!!! Nauttikaa veden virtauksesta kasvoilla.
Silloin tää homma vasta todella aukeaa.
Se eka palleanykäisy ei todellakaan tarkoita että ootte hukkumassa.
Ja se että maski puristuu tauluun ei tarkoita sitä että ootte liian syvällä.
Testatkaa itseänne altaassa tarkan valvonnan alla ja oppikaa tuntemaan kehonne (meikäläisellä: ruhonne :( ).
Turvallisuus ennen kaikkea, mutta rajat selviävät vain "pushing the envelope" tekniikalla.

Chillanderiii,
Mikko
#77

TWallius
Posts: 29
Joined: 7.12.2006 18:43:58
Location: Vaasa

Postby TWallius » 16.4.2007 21:31:35

Päivitetään nyt hieman tätä. Ei tässä mitään ihmeitä ole päässyt tapahtumaan, mutta kyllä se rentous saattaa ehkä täälläkin löytyä. En ole dynamicia nyt edes harjoitellut ja apneakävelykin on jäänyt kokonaan. Ne ei vaan tuntuneet mukavalle. Treeni onkin tällä hetkellä fiilistelyä vedenalla maanantaisin, keskiviikko ja sunnuntai uintia. Jos aikaa viikolla jää niin yritän sauvakävelylle (n7km) ehtiä pari kertaa.

Niin no nyt on sohvastatic 3,5min ja vedessä pohjalla lilluttelua/liikehdintää 2,5min. Palleanykäysten siedon määräkin on mukavasti kasvanut tuosta 3->40kpl. Kyllähän noissa varmasti olisi parannettavaa, mutta eiköhän noilla nyt alkuun pääse. Itse olen jo tyytyväinen. Luulenpa, että ne lisäminuutit tulisi tuosta alkuhengittelystä/rentoutumisesta. Nykäykset alkaa melko tarkasti aina 1min 15s kohdalla ja eikös noilla alkuhengittelyillä sitä saada myöhäisemmäksi.

jome
Posts: 86
Joined: 13.6.2006 22:57:20

Postby jome » 17.4.2007 13:55:02

Jonkin verran vapaasukellusta sekä harrastaneena että kouluttaneena, niin komppaisin tätä rentousaspektia.

Varsinkin alussa, kehitys on hirmuisen nopeaa ihan kunnosta riippumatta, kun opitaan tekemään asioita oikein. Hirvittäviä harppauksia hengenpidätyskunnossa saa mm. seuraavista:
-Oikeanlainen valmistautuminen (ruokailujen optimointi, lepo, rentoutuminen, lämmittelysukellukset, valmistava hengitys)
-Oikea tekniikka ja rentous
-Turvallisuusasiat kunnossa -> tätä kautta kasvaa myös rentous, kun tietää ettei ole "luvattomalla asialla", uskaltaa vähän haastaa mukavuuskynnystä
-Rentous.

Väitän ihan pokkana, että kuka tahansa normaalikuntoinen, siis sellainen joka liikkuu omin jaloin eikä kärsi kroonisista sairauksista, oppii tekemään 3-4 minuutin staticin melko vaatimattomallakin treenillä. Kunhan asiat tehdään oikein. Toisaalta luulen myös, ettei tämä juurikaan nosta tällaisen henkilön sukelluskykyä kalastaessa. Kyse on kuitenkin aivan eri tyyppisestä jutusta. Kalastaessa on kokoajan liikettä, hässäkkää, uintia, aaltoja, tuulta...Ja sukelluksetkin melko lyhyitä.

Joku viisas on joskus sanonut vapaasukelluksesta "10 prosentin parannus tekniikassa nostaa yleensä tuloksia 10 prosenttia. Mutta kymmenen prosentin parannus fyysisessä kunnossa ehkä 1-2 prosenttia". Kilpasukeltajalle tämä 1-2 prosenttiakin on tärkeää, joten silloin mukaan tulee kova fyysinenkin treeni.

Sukelluskalastajalle hyvästä kunnosta lienee hyötyä toki siinä mielessä, että varsinkin kisoissa uidaan pitkiä matkoja jonka päälle pitää sukeltaa. Se taas on todella vaikeaa jos on jo täysin hapoilla pelkästä uinnista :)

Kuntoilu on toki koko elämänlaadun kannalta ihan positiivinen juttu, mutta vapaasukeltajan ei välttämättä tarvitse olla hirveessä tikissä.

Kaikki hyvät foorumitilitykset tulee päättää varoitukseen, joten tässäpä yksi. Minusta tuollaiset 2-3 minuutin apneat uima-altaassa kuulostaa jo todella hurjilta. Oma hengenpidätysenkkani on yli 8 minuuttia, mutta pitäisin tuollaista "pohjalla istumista" jo aika riskaabelina. Pitäkää siis please huoli, että ainakin joku teidän kaverinne on tietoinen siitä mitä olette tekemässä ja katsoo perään. Ja toisekseen, pitäkää myös hallivalvojat tietoisena siitä, että nyt on menossa harjoitus. Näyttää meinaan valvontakamerassa todella ikävältä :)

Sitten toinen varoitus, syvälle tehtävissä sukelluksissa on äärimmäisen vaarallista jäädä pohjalle hengailemaan. Ongelma juontaa siitä, että pohjalla happea on kohonneen osapaineen takia yllin kyllin. Romahdus iskee täysin yllättäen hieman ennen pintaa. Minusta tuollaisia sukelluksia ei koskaan voi tehdä kovinkaan turvallisesti ilman kunnollista valvontaa. Tiedän kyllä että se on kalastaessa vaikeaa/mahdotonta, mutta olkaa edes varovaisia. Tunteeseen siitä että "hyvinhän tää sujuu" ei voi luottaa.

Perstuntumalta väitän, että 90% kuolemantapauksista käy noin - ja kyllähän niitä maailmalla menee aika kovaa tahtia :( Muistan nähneeni tilaston, että pelkästään ranskassa 33 sukeltajaa vuodessa. Minusta tuo on aika kohtuuton luku. Suomessa on onneksi oltu onnekkaita

jussian
Posts: 512
Joined: 25.5.2006 14:38:09
Location: lappeen Ranta

Postby jussian » 11.5.2007 13:29:04

Nyt tarvitaan viisaampien neuvoja.

Miun polvi leikattiin viime kesänä ja tästä syystä olen päässyt aloittamaan allasharjoittelun tässä ihan vasti-ikään. Tämähän luonnollisesti tarkoittaa samalla sitä, että kunto on sysipaska (lähinnä siis ajat pinnan alla). Tarkoitus oli tänä kesänä osallistua ensimmäisiin kisoihin, mutta en tiedä kehtaako tällä kunnolla mihinkään lähteä...

Nyt tarvitaan siis hyviä vinkkejä, miten tässä noin kuukaudessa saadaan äijä semmoseen kuntoon, että kehtaa ruveta tarkemmin katselemaan sitä kisakalenteria.

jome
Posts: 86
Joined: 13.6.2006 22:57:20

Postby jome » 11.5.2007 14:33:21

Sanoisin että räpsäuintia mahdollisimman lerpuilla räpylöillä tekniikkaa ja erityisesti polvea kuulostellen. Nousujohteisesti kilometrimäärää kasvatten. Kyllä se siitä. Kun jalka kestää, niin vaihtaa kalastusräpsiin.

Vielä ehtii kuntoon hyvin kesäkautta varten!

Minusta kisoihin lähtemisessä ei saisi olla kyse kehtaamisesta. Ei sinne suurin osa tule voittamaan, tai edes vakavasti kamppailemaan kärkisijoista. Sinne kannattaa, varsinkin ekaa kertaa, lähteä lähinnä kalaan hyville ja uusille mestoille ja oppimaan kokeneemmilta. Mikäs sen parempaa kun lähteä rennolle kalareissulle kun venekyydit ja kaikki muu on järjestetty eikä itte tartte stressata - sen kun vaan sukeltaa. Jos polvi vaan rasitusta kestää, niin ilman muuta mukaan!

jussian
Posts: 512
Joined: 25.5.2006 14:38:09
Location: lappeen Ranta

Postby jussian » 11.5.2007 16:11:07

jome wrote:Minusta kisoihin lähtemisessä ei saisi olla kyse kehtaamisesta. Ei sinne suurin osa tule voittamaan, tai edes vakavasti kamppailemaan kärkisijoista. Sinne kannattaa, varsinkin ekaa kertaa, lähteä lähinnä kalaan hyville ja uusille mestoille ja oppimaan kokeneemmilta. Mikäs sen parempaa kun lähteä rennolle kalareissulle kun venekyydit ja kaikki muu on järjestetty eikä itte tartte stressata - sen kun vaan sukeltaa. Jos polvi vaan rasitusta kestää, niin ilman muuta mukaan!


Polven rasituksen kesto ei enää ole ongelma. Toimii hyvin kaikissa tarpeellisissa lajeissa, tosin räpylöiden kanssa en ole vielä päässyt testaamaan. Uinti, eikä uintikunto ole niinkään ongelma, ehkäpä ennemminkin ongelmat tulee vastaan tuolla hengityksen pidätyksen saralla...

Sen mie oon jo tiedostanut hyvinkin, että kisat on lähinnä uuden oppimista ja ennenkaikkea hyville vesille pääsyä. Kun en ole edes koskaan merellä ollut kalassa, niin jo sekin on ihan uutta ja mielenkiintoista. Lähinnä olisi kuitenkin sitten kiva päästä pohjaankin jos sinne merelle kerran pääsee! :-D Täältä kun on niin pirun pitkä matka ajella.

pete
Posts: 314
Joined: 27.10.2005 16:15:03
Location: suur-salo

Postby pete » 13.5.2007 2:07:32

ei ne kalat tiedä kuin kuinka kokenut oot messiiin vaan

jome
Posts: 86
Joined: 13.6.2006 22:57:20

Postby jome » 13.5.2007 16:58:06

Hengenpidätyksen harjoitus ei ole kovin monimutkaista. Parhaiten se kehittyy henkeä pidättämällä :)

Itsellä suurin kehitys aikanaan tapahtui ns. kuivastaticeilla. Harjoitus menee esim. seuraavasti.

-Tarkoitus tehdä harjoitus alkuillasta
-Syödään normaalia kevyempi lounas
-Viimeinen, kevyt välipala 3-4 tuntia ennen harjoitusta - esim. pari leipäpalaa tai joku hedelmä

-Asetutaan sängylle mukavaan asentoon ja rauhoitutaan ja rentoudutaan hetki. Sitten aloitetaan varsinainen harjoitus.

Tarkoituksena on hakea lämppäriefektiä päälle asteittaisesti nousevien apneoiden avulla. Hyvä nyrkkisääntö on, että palautus kestää yhtä kauan kuin edellinen apnea. Esimerkiksi jannulla jonka static on 4 minuutin luokkaa, harjoitus voisi olla:

-apnea 1:30
-palautus 1:30
-apnea 2:30
-palautus 3:00
-apnea 3:30
-palautus 4:00
-maksimi

Näitä kannattaa tehdä 2-3 päivää putkeen ja sitten 2-3 päivää palauttelua välillä. Luultavasti omat enkat syntyy 2. tai 3. päivänä.

Eipä tuo kalastuksenomaista sukelluskykyä kauheesti paranna, mutta saattapi saada ehkä vähän itsevarmuutta ja oppia tulkitsemaan hengenpidätykseen liittyviä signaaleja ja tuntemuksia.

Kerrohan kuinka käy :) Uskallan väittää että kuka tahansa pääsee 4 minuuttiin tai ylikin muutaman viikon treenillä jos noudattaa tuota säännöllisesti.

Tärkeää on hieman vaihdella ja kokeilla erilaisia valmistautumisstrategioita ja oppia sitä kautta mikä toimii ja mikä ei. Esim. vaihtelemalla taukojen pituutta ja ventilaation määrä, samaten tuota ruokatauon määrää (jos haluaa tietää miksi suosittelen taukoa, niin kokeilkaa peräkkäisinä päivinä hengenpidätystä noin ja sitten heti tukevan aterian jälkeen :))

User avatar
KayakDiver
Posts: 141
Joined: 16.5.2006 15:17:58
Location: Porkkala, Finland

CrossFit treenit jenkeistä:

Postby KayakDiver » 14.5.2007 17:49:32

Jos haluaa hieman vaihtelua allas- ja lihaskuntoharjoitteluun - yhdistämällä ne...

CrossFit treenit jenkeistä:

12 pull-ups/12 leuanvetoa**
12 Thrusters/12 kyykystä työntöpunnerus levytangolla* 35 kg:lla
25 m underwater swim/25 m sukellus
25 m Surface swim/25 m pintauintia

5 Rounds for time/ 5 kertaa koko setti aikaa vastaan

45 hemmoa kokeili ja voittaja veti satsin aikaan 10 min 55 sek.
Kyllä Suomipojat tuollaisen ajan hakkaa!!! ; )

Harjoitusvideo löytyy:
http://www.crossfit.com/
Workout Demo - video [wmv] [mov]
CrossFit_PullThrusterSwim.wmv

**leuanvetotangon voi korvata voimistelurenkailla tai jos on karpaasi, niin pyyhe kattopalkista tai kaiteesta roikkumaan ja siitä vaan leukaa ylös...

*levytangon voi korvata tässä treenissä hyvin itsetehdyllä kuntopallolla (medicine ball) (tyhjä koripallo johon L-viilto + tratti + hiekkaa + teippiä ja n. 12 kg ihme on valmis n. 10€:lla, kun vastaavat kaupassa n. 80€)


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 93 guests